Navigacija
Portal TFL

STA novice / Članice EU na seznam kaznivih dejanj dodale kršenje sankcij

ponedeljek, 28.11.2022

Bruselj, 28. novembra (STA) - Države članice Evropske unije so danes kršenje sankcij dodale na seznam kaznivih dejanj EU. To je konec maja predlagala Evropska komisija, ki je tedaj v luči ruske agresije na Ukrajino predstavila tudi predlog direktive za zaplembo premoženja tistim, ki bi kršili evropske sankcije.

Svet EU, v katerem so zastopane države članice, je danes soglasno sprejel sklep, da se kršenje sankcij doda na seznam kaznivih dejanj EU, določen v 83. členu Pogodbe o delovanju EU.

Vključitev kršenja omejevalnih ukrepov na seznam kaznivih dejanj EU je prvi od dveh korakov za zagotovitev podobne ravni izvajanja sankcij po vsej EU ter za odvračanje od poskusov, da bi se ukrepom EU izognili ali jih kršili, so pojasnili na Svetu.

Na podlagi današnje odločitve držav članic bo Evropska komisija podala predlog direktive z minimalnimi pravili glede opredelitve kaznivih dejanj in kazni za kršenje sankcij. O osnutku direktive bosta nato razpravljala in ga sprejela Svet in Evropski parlament.

Da se kršenje sankcij doda na seznam kaznivih dejanj, je komisija predlagala konec maja. Tedaj je predstavila tudi predlog direktive, ki bi omogočila zaplembo nezakonito pridobljenega premoženja tistim, ki bi jih kršili. Ukrepa je komisija predstavila v luči ruske agresije na Ukrajino.

Na Svetu EU so ob tem poudarili, da je izvajanje sankcij, ki jih je unija proti Rusiji uvedla zaradi njene agresije na Ukrajino, ključnega pomena.

Države članice trenutno zelo različno opredeljujejo, kaj predstavlja kršitev sankcij in kakšne kazni bi bilo treba uporabljati v primeru kršenja. To bi lahko povzročilo neenotno izvajanje sankcij in tveganje za izogibanje ukrepom. Tako bi lahko imeli tisti, proti katerim je EU uvedla sankcije, še naprej dostop do svojega premoženja in podpirali režime, za katere veljajo evropske sankcije.

"EU se je odločno odzvala na neizzvano in neupravičeno rusko vojno proti Ukrajini in sprejela najobsežnejše sankcije zoper rusko gospodarstvo doslej, da bi tako onemogočila Rusiji, da nadaljuje to agresijo. Njihovo uspešno izvajanje je mogoče zagotoviti le s skupnimi prizadevanji in današnji sklep je bistveno orodje za preprečitev vseh poskusov izogibanja ukrepom," je ob tem povedal češki pravosodni minister Pavel Blažek, čigar država trenutno predseduje Svetu EU.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window