Navigacija
Portal TFL

STA novice / Na obrambnem ministrstvu glede razporejanja na vojaške straže iščejo optimalnejšo rešitev

sreda, 30.11.2022

Ljubljana, 30. novembra (STA) - Na obrambnem ministrstvu so se odzvali na torkov poziv Sindikata vojakov Slovenije in Sindikata ministrstva za obrambo, naj pri vojaških stražah upoštevajo pravico zaposlenih do 12-urnega počitka, ki jim pripada ob 12-urnem delovniku. Kot so pojasnili, iščejo optimalnejši načina dela za vojake, da se hkrati ne bo povečalo varnostnega tveganja.

Na ministrstvu za obrambo so v odzivu za STA zapisali, da Slovenska vojska (SV) izvaja številne naloge, med njimi tudi varovanje objektov posebnega pomena, ki ga zagotavljajo s fizičnim, tehničnim in kombiniranim varovanjem, pri čemer obliko in način določijo glede na vrsto objekta, stopnjo ogroženosti in razpoložljiva sredstva, med njimi tudi kadrovska.

Načelnik generalštaba SV je izdal dopolnilo k direktivi o varovanju objektov ministrstva, ki od 2. decembra dalje za izvajanje fizičnega varovanja za večino varovanih objektov določa delo v 12-urnih izmenah, ki je že do zdaj bil uveljavljen na nekaterih objektih in doslej ni bil sporen. Podrobnejših podatkov o načinu izvajanja varovanja ne morejo pojasnjevati, saj ti niso javni, so še dodali.

Pojasnili so tudi, da v skladu z zakonom o obrambi pripadnika stalne sestave zaradi službenih potreb lahko začasno razporedijo na drugo ali nižje ovrednoteno delovno mesto ali na delo v drug kraj, in sicer za največ leto dni, bodo pa tudi naloge varovanja izvajali na način, da bodo glede na razpoložljive vire v čim večji mogoči meri upoštevali oddaljenost bivališča pripadnika od kraja izvajanja dela.

Sicer pa bo nespremenjen obseg nalog ob nenehnem zmanjševanju obsega SV po njihovem v prihodnje zahteval premislek o možnostih izvajanja vseh nalog iz zakona o obrambi.

Vojaška sindikata sta sicer poziv naslovila na obrambnega ministra Marjana Šarca in načelnika generalštaba generalmajorja Roberta Glavaša, potem ko sta od od članov prejela informacijo, da se z decembrom začenja fizično varovanje objektov SV v izmenah, na način 12-urnih izmen.

Pri tem naj bi vojakom odhode na lokacijo izvajanja del odrejali z lastnim vozilom s spremenjeno izjavo za povračilo prevoznih stroškov za prihod in odhod z dela, kar naj bi bilo po mnenju sindikatov nezakonito, saj naj bi zaposleni prejeli zgolj povračilo stroškov za prihod na delo in vrnitev domov.

Od pristojnih zato zahtevajo, naj pripadnikom zagotovijo, da z delom začnejo na lokaciji svojega običajnega delovnega mesta in se na varovanje objekta nato odpravijo s službenim vozilom. V praksi to lahko pomeni tudi, da bodo pripadniki skladno s potrebami odredbodajalca vsak dan opravljali delo na drugi lokaciji, sta še predlagala sindikata.

Ob tem sta opozorila še, da je zagotavljanje 12-urnega počitka med delovnikoma dolžnost delodajalca. Če ta počitek ne bo zagotovljen, sta sindikata v skrbeh, da se bo povečalo število prometnih nesreč, odgovornost zanje pa bosta nosil delodajalec in odredbodajalec.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window