Navigacija
Portal TFL

STA novice / Sodišče EU na prvi stopnji zavrnilo tožbo Avstrije zaradi madžarske nuklearke

sreda, 30.11.2022

Luxembourg, 30. novembra (STA) - Splošno sodišče EU je danes zavrnilo tožbo Avstrije proti odločitvi Evropske komisije iz leta 2017, s katero je ta odobrila širitev jedrske elektrarne v madžarskem Paksu, ki jo finančno podpira Rusija. Sodišče je zavrnilo vse argumente Avstrije glede kršenja pravil EU pri javnem naročanju, državnih pomočeh in na področju konkurence.

Evropska komisija je gradnjo dveh novih reaktorjev v Paksu, ki leži približno 100 kilometrov južno od Budimpešte, odobrila marca 2017, Avstrija, ki je ena najbolj gorečih nasprotnic širjenja jedrske energije v EU, pa je približno leto dni pozneje proti temu sklepu vložila tožbo na Sodišče EU.

Po ocenah Dunaja je namreč celo sama komisija ugotovila, da nuklearka, katere širitev finančno podpira Rusija, nikoli ne bo dobičkonosna brez obsežne državne pomoči, v tožbi pa je navedla tudi domnevne kršitve pravil EU o državnih pomočeh, javnem naročanju ter glede izkrivljanja konkurence na notranjem trgu in neenake obravnave proizvajalcev elektrike.

Splošno sodišče je argumente zavrnilo, Avstrija pa se lahko pritoži še na Sodišče EU, so danes sporočili iz osrednje sodne ustanove unije.

Ruske banke naj bi sicer za projekt zagotovile okoli 80 odstotkov potrebnih sredstev za investicijo, ki naj bi po ocenah izpred nekaj let znašala okoli 12 milijard evrov. Ruski jedrski velikan Rosatom je dovoljenje madžarske agencije za jedrsko varnost za projekt dobil letos poleti. Nova reaktorja naj bi imela moč 2,4 gigavatov.

Nuklearka v Paksu je bila zgrajena konec 80. let dvajsetega stoletja in zdaj pokriva približno 40 odstotkov porabe električne energije na Madžarskem. Strokovnjaki sicer opozarjajo, da bo Madžarska s tem povečala odvisnost od Rusije, od katere je močno odvisna tudi na področju plina in nafte, kar se je pokazalo tudi pri ravnanju Budimpešte po ruskem napadu na Ukrajino.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window