Navigacija
Portal TFL

STA novice / Po zaključenih pogajanjih trgovinska zbornica podpisala spremembe kolektivne pogodbe dejavnosti

sreda, 30.11.2022

Ljubljana, 30. novembra (STA) - Spremembe kolektivne pogodbe trgovinske dejavnosti, ki so plod večmesečnih pogajanj s Sindikatom delavcev trgovine, so danes podpisali v Trgovinski zbornici Slovenije. Ob tem so poudarili, da bo bodo na novo izpogajane najnižje osnovne plače v trgovini odslej med dejavnostmi, ki imajo sklenjene kolektivne pogodbe, med najvišjimi v gospodarstvu.

V skladu s spremembami kolektivne pogodbe se bodo najnižje osnovne plače do vključno petega tarifnega razreda dvignile za 36,18 odstotka, v šestem in sedmem tarifnem razredu pa se bodo povečale za 25 odstotkov. Plača prodajalca, ki sodi v četrti tarifni razred, se bo s 1. januarjem s 697,60 evra dvignila na 950 evrov bruto.

S 1. decembrom se zvišujejo povračila stroškov za prehrano in prevoz. Prvo bo znašalo 6,15 evra na dan, povračilo stroškov prevoza na delo in z dela pa se bo izplačevalo najmanj v višini 85 odstotkov cene javnega prevoza oziroma 0,17 evra na kilometer v primeru, ko ne obstaja možnost javnega prevoza. Delodajalci bodo lahko regres za letni dopust, ki bo nad zneskom minimalne plače, izplačali v nedenarni obliki, pri čemer bodo, kot so pojasnili v zbornici, dolžni ta del regresa zagotoviti v obliki, s katero je delavcu omogočen nakup širokega nabora izdelkov, ki jih potrebuje za zadovoljevanje vsakodnevnih življenjskih potreb.

Kot je v torek za STA povedal generalni sekretar Sindikata delavcev trgovine Ladi Rožič, z izkupičkom pogajanj niso zadovoljni, saj so si želeli, da bi pri prodajalcih in prodajalkah ne bi bilo več doplačila k minimalni plači. Obenem je napovedal tudi začetek novega kroga pogajanj februarja prihodnje leto.

Na trgovinski zbornici medtem poudarjajo, da bo višina novih najnižjih osnovnih plač po novem "med dejavnostmi, ki imajo sklenjene kolektivne pogodbe, med najvišjimi v gospodarstvu". Najnižje osnovne plače (primerjava za četrti tarifni razred) bodo na ravni zavarovalništva, pred trgovino pa bo po višini samo še premogovništvo in elektrogospodarstvo (primerjava za četrti in peti tarifni razred), so izpostavili v današnjem sporočilu za javnost.

Na podlagi sprejetih sprememb se s 1. januarjem 2023 ukinja dodatek za delo v deljenem delovnem času, veljavnost trenutne kolektivna pogodba pa se podaljšuje do konca leta 2023. "Glede na to, da so s spremembami sprejete ključne zahteve sindikata, ki se nanašajo na finančni del kolektivne pogodbe dejavnosti, na zbornici vztrajamo, da se mora v vmesnem dvoletnem obdobju veljavnosti obstoječe pogodbe na nivoju stroke in v socialnem dialogu pripraviti nova, ki bo podlaga za nadaljnji razvoj slovenske trgovine v prihodnje," so še navedli.

Predstavniki Sindikata delavcev trgovine so konec septembra zbrali 6470 podpisov pod peticijo, s katero so zahtevali višje plače in povračilo stroškov v zvezi z delom, ureditev delovnega časa in boljše delovne pogoje. Kot so tedaj izpostavili, plače trgovcev ne omogočajo več dostojnega preživetja, kar je tudi eden od razlogov za kadrovsko podhranjenost.

Sindikat je konec septembra zaradi nezadovoljstva v panogi oblikoval več zahtev, ki jih je naslovil na delodajalske organizacije. Zahteval je dvig osnovne plače, ki ne sme biti nižja od zakonsko določene minimalne plače. Prav tako je zahteval povračilo polnih potnih stroškov in regres za letni dopust v višini najmanj 1500 evrov.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window