Navigacija
Portal TFL

STA novice / Komisija predlaga državnemu zboru imenovanje Pahorja za viceguvernerja

četrtek, 8.12.2022

Ljubljana, 08. decembra (STA) - Mandatno-volilna komisija DZ je danes potrdila predlog predsednika republike Boruta Pahorja, da se za viceguvernerja Banke Slovenije imenuje profesorja Marka Pahorja. Če ga bodo na redni decembrski seji potrdili tudi poslanci, bo mandat nastopil 1. marca 2023. Na seji so odločili še o nekaterih imenovanjih.

Pahor je redni profesor na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani. "Predsednik republike meni, da je zaradi svojega strokovnega znanja, osebne integritete in dolgoletnih izkušenj tako v domačem kot mednarodnem okolju primeren kandidat za viceguvernerja," je članom komisije povedala Nataša Kovač iz predsednikovega urada.

Svoj pogled na delovanje Banke Slovenije je Pahor v začetku tega tedna predstavil javnosti v predsedniški palači. "Ker ne prihajam iz sveta centralnega ali poslovnega bančništva, trdno verjamem, da bom v razmišljanje in delovanje centralne banke vnesel širino in svežino," je dejal. Svojo kandidaturo je utemeljil na strokovnosti, izkušnjah in integriteti. Če ga bo DZ imenoval za člana sveta centralne banke, bo tam zamenjal Jožefa Bradeška, ki se mu mandat izteče 28. februarja 2023.

Soglasni so bili člani komisije tudi glede predloga Sodnega sveta RS, naj se na mesto vrhovne sodnice na Vrhovnem sodišču RS imenuje Majo Baškovič. "Ima potrebne dolgoletne izkušnje s sojenjem, ki ga opravlja strokovno in kakovostno, odlikujejo jo uspešno opravljanje vodstvenih funkcij, široko pravno znanje in primerno kritičen pogled na spremembe sodniške in kazenske zakonodaje," je povedal predsednik sodnega sveta Vladimir Horvat.

Spomnil je, da so razpis za dve mesti vrhovnega sodnika objavili že septembra lani in Baškovičevo skupaj z Aleksandrom Karakašem tudi predlagali v imenovanje. Toda medtem ko je DZ Karakaša imenoval za vrhovnega sodnika že oktobra, je njeno imenovanje ustavila tožba v upravnem sporu, ki jo je vložila ena od neizbranih kandidatk. S predlogom za imenovanje Baškovičeve so zato morali počakati na zaključek postopka v zvezi s pritožbo, je pojasnil.

Z 11 glasovi za in štirimi glasovi poslancev SDS proti so člani komisije potrdili predlog vlade, da se za direktorja Javne agencije RS za varstvo konkurence imenuje Andreja Matvoza, ki je na čelu agencije že zdaj. Petletni mandat direktorja je namreč nastopil 1. julija 2017, po njegovem izteku pa agencijo od letošnjega 1. julija vodi kot vršilec dolžnosti. Zdaj se mu obeta nov polni mandat, nastopil naj bi ga 1. januarja 2023.

Na seji so potrdili tudi listo kandidatov za člane sveta Fundacije za financiranje športnih organizacij v RS za prihodnjih pet let. Sedanjemu svetu, ki ima 17 članov, od katerih jih 16 imenuje DZ, enega pa vlada, se petletni mandat izteče proti koncu tega leta.

Izmed 16 članov sveta fundacije, ki so v pristojnosti imenovanja DZ, so člani komisije danes prejeli na mize seznam le 15 kandidatov. Dva kandidata sta namreč tudi po drugem krogu volitev prejela enako število glasov, potreben dodaten krog volitev pa bodo izvedli pozneje.

Mandatno-volilna komisija je tako sklenila DZ predlagati v imenovanje zaenkrat 16-članski svet fundacije, in sicer na predlog Združenja občin Slovenije Klemna Zdolška, na predlog Skupnosti občin Slovenije Katarino Geršak ter na predlog Strokovnega sveta RS za šport Matjaža Jakliča, Andreja Jelenca, Barbaro Kürner Čad, Simona Maljevca, Uroša Mohoriča, Gregorja Pečovnika, Roka Petriča, Bojana Rotovnika, Marka Strela, Aleksandra Šajna, Jureta Šego, Tomislava Tiringerja in Branka Zormana.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window