Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vlada odprla pot še za drugi del dokapitalizacije HSE

četrtek, 8.12.2022

Ljubljana, 08. decembra (STA) - Vlada je na današnji seji Slovenskemu državnemu holdingu (SDH) prižgala zeleno luč še za drugi del dokapitalizacije Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) v višini do 200 milijonov evrov. Prvih 300 milijonov evrov je HSE za premostitev likvidnostnega primanjkljaja vplačala v ponedeljek, dodatnih 192 milijonov evrov naj bi vplačala do 15. decembra.

Vlada je namreč danes podala soglasje k spremembi letnega načrta upravljanja kapitalskih naložb za leto 2022, in sicer v delu, ki se nanaša na posebne upravljavske aktivnosti SDH na področju energetike v luči energetske krize, in delu, ki se nanaša na pričakovane denarne tokove iz upravljanja kapitalskih naložb, so po seji pojasnili v vladnem uradu za komuniciranje (Ukom).

Kot so spomnili, je ekipa premierja Roberta Goloba že novembra soglašala z dopolnitvijo letnega načrta upravljanja, ki je med drugim omogočila naknadno vplačilo kapitala družb na področju energetike oz. HSE v višini 300 milijonov evrov, "današnje soglasje pa se nanaša na zvišanje tega zneska s sedanjih do 300 milijonov evrov na do 500 milijonov evrov".

O pol milijarde evrov težki dokapitalizaciji so danes razpravljali tudi na komisiji DZ za nadzor javnih financ. Njihov sklep je bil, da mora HSE komisijo četrtletno obveščati o poslovanju.

Skupina HSE se je v zahtevni finančni situaciji znašla zaradi spleta negativnih dejavnikov, povezanih z energetsko krizo, zgodovinsko nizke hidrologije v letošnjem letu, ustavitve Termoelektrarne Šoštanj zaradi stisnitve enega od dveh odkopnih polj Premogovnika Velenje in nezmožnosti dobave zadostnih količin lignita ter zmanjšane pripravljenosti komercialnih bank za dodatno financiranje kratkoročnih likvidnostnih potreb, so v ponedeljek pojasnili v SDH.

V HSE so potrdili, da je bilo letošnje leto najzahtevnejše v njihovi zgodovini. Proizvodnja hidroelektrarn bo zaradi slabe hidrologije v letošnjem letu za 32 odstotkov nižja od planirane in za več kot 36 odstotkov nižja od lanske, s tem pa tudi najnižja v zadnjih 20 letih. Izredne razmere v proizvodnih družbah bodo imele na poslovanje skupine HSE letos približno 470 milijonov evrov negativnega vpliva. Tega tudi uspešno trgovanje, ki bo letos za približno 50 milijonov evrov preseglo planiran dobiček iz trgovanja, ne bo uspelo izničiti, so ocenili.

Zaradi precejšnje zadolženosti skupine HSE, ki se vleče že vse od izgradnje šestega bloka Teš, in zaostrenih tržnih razmer, je HSE kljub nedavno že odobrenemu državnemu poroštvu v višini 800 milijonov evrov uspel od komercialnih bank iz tega naslova do sedaj pridobiti le za 185 milijonov evrov kreditov.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window