Navigacija
Portal TFL

STA novice / Glavni odbor zdravniškega sindikata Fides sprejel odločitev o zdravniški stavki v januarju (daljše)

četrtek, 8.12.2022

Ljubljana, 08. decembra (STA) - Glavni odbor Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides je na današnji seji sprejel odločitev, da se bo zdravniška stavka začela v januarju. Odločitev so sprejeli po anketi med članstvom, ki je izrazilo nezadovoljstvo z vladnim predlogom o dvigu zdravniških plač. Ta po oceni sindikata ustvarja dodatne anomalije in plačna nesorazmerja.

Kot je na novinarski konferenci povedal podpredsednik sindikata in vodja Fidesove pogajalske skupine Gregor Zemljič, si v sindikatu želijo, da bi z vladno stranjo nadaljevali pogajanja o odpravi nesorazmerij. Poziv so na vlado naslovili prejšnji teden, a odgovora niso prejeli, je dejal.

Potem, ko je vladna stran prejšnji teden predstavila zadnjo ponudbo dviga plač za zdravnike in zobozdravnike in ob tem zaključila pogajanja, vodstvo sindikata z njo ni bilo zadovoljno. Mnenje članstva so nato minuli konec tedna preverili z anketo, na katero je odgovorila večina članov.

Anketa je pokazala, da zdravniki s ponudbo niso zadovoljni, ker ustvarja plačna nesorazmerja in anomalije, saj mlajšim zdravnikov ponuja bistveno višji dvig kot izkušenejšim. Da tak predlog ustvarja nesorazmerja, se po besedah Zemljiča strinjajo tudi mlajši zdravniki, saj se zavedajo pomena izobraževanja, ki so ga deležni s strani izkušenejših zdravnikov.

Vladna ponudba sicer velikemu delu mladih zdravnikom prinaša povišanje plač v skupni višini petih plačnih razredov. Višjim zdravnikom specialistom pa dva plačna razreda, čeprav ti po navedbah sindikata opravijo 44 odstotkov delovnih ur, opravljajo mentorsko vlogo mlajšim kolegom, kar količino dela še bistveno poveča, ter "že 30 let vlečejo zdravstvo naprej in ohranjajo strokovnost slovenske medicine na najvišjem nivoju".

Vladna stran je sicer napovedala, da bo preostala nesorazmerja odpravila med pogajanji o novem plačnem stebru za zdravstvo. Zaradi napovedi, da bo vlada izhodišča v začetku decembra že sprejela, pa se to še ni zgodilo, med zdravniki po besedah Zemljiča vlada nezaupanje do vladne strani. Pa tudi zato, ker vlada v zdaj že preteklih pogajanjih ni želela nasloviti zaveze nekaterih preteklih sporazumov s prejšnjimi vladami, denimo o prenosu pridobljenih napredovanj specializantov, ko ti postanejo specialisti, je dejal.

Zdravniki, tako Zemljič, ob tem izražajo tudi nezadovoljstvo glede odnosa ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana do zdravnikov. Minister naj bi od Zemljiča namreč zahteval podpis sporazuma vlado in mu ob tem grozil s totalno vojno proti Fidesu, zato so v sindikatu grožnje prijavili generalnemu sekretariatu vlade.

Odgovor vlade, v katerem je ta ministrove besede označila za neprimerne, v Fidesu označujejo za pozitivnega, a so ob tem pričakovali, da se bo vlada opredelila tudi do vsebine izrečenega.

Zemljič sicer glede na rezultate ankete ocenjuje, da ministrove grožnje niso bistveno pripomogle k podpori zdravnikov k zaostrovanju sindikalnih aktivnosti, saj je nezadovoljstvo med člani tlelo že pred tem.

Datum začetka in druge podrobnosti napovedane stavke bodo v sindikatu Fides sprejeli v prihodnjem tednu, prav tako stavkovne zahteve, je dejal podpredsednik Fidesa Damjan Polh. Že sedaj pa je jasno, da zdravniki in zobozdravniki zahtevajo enak dvig plač za vse.

Če bi vlada izkušenejšim zdravnikom ponudila nekoliko izboljšan predlog, torej prav toliko plačnih razredov, kot njihovim mlajšim kolegom, ki jim je skupno ponudila dodatnih pet plačnih razredov, bi bilo po besedah Zemljiča zdravnike mogoče pomiriti do te mere, da bi "zdržali do 1. januarja 2024, ko naj bi bili uveljavljeni dogovori o napovedanem novem plačnem stebru v zdravstvu".

Podporo stavki so ob tem napovedali tudi v Sindikatu zdravnikov družinske medicine Praktik.um in Sindikatu zobozdravnikov Slovenije Dens. Predsednica slednjega Mirjana Petrovič je poudarila, da so se v sindikatu že od začetka udeleževali pogajanj o odpravi plačnih nesorazmerij za zdravnike in zobozdravnike, a da je bilo že na začetku jasno, da gre za akutno reševanje podplačanosti mladih zdravnikov. Sami pa imajo vse zobozdravnike za enakovredne. Stavko Fidesa podpirajo in se ji bodo, če se vlada ne bo držala časovnice o pogajanjih glede plačnega stebra, tudi pridružili.

Do predloga vlade, ki ustvarja nova plačna nesorazmerja, je kritičen tudi predsednik sindikata Praktik.um Igor Muževič. Tudi sami so med članstvom opravili anketo in ugotovili nezadovoljstvo. Zato se bodo stavki pridružili, vlada pa ima po njegovih besedah do januarja dovolj časa, da izpolni obljube o začetku pogajanj o novem plačnem stebru v zdravstvu.

"Napoved stavke ni nikoli napoved zato, ker si želimo stavkati, vendar gre za obliko pritiska na vlado, da se začne zavedati resnosti situacije in izpolnjevati lastne obljube," je poudaril.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window