Navigacija
Portal TFL

STA novice / Za posodobitev NEPN potrebna celovita presoja vplivov izvedbe na okolje

četrtek, 8.12.2022

Ljubljana, 08. decembra (STA) - V postopku priprave in sprejemanja posodobitve nacionalnega energetskega in podnebnega načrta (NEPN) bo treba izvesti celovito presojo vplivov na okolje in presojo sprejemljivosti vplivov izvedbe plana na varovana območja. Ministrstvo za infrastrukturo že išče izvajalca priprave okoljskega poročila.

Kot izhaja iz objave na portalu Energetika, je presojo vplivov na okolje treba izvesti zaradi uresničevanja načel trajnostnega razvoja, celovitosti in preventive. Z njo bodo ugotovili in ocenili vplive na okolje in vključenost zahtev varstva okolja, ohranjanja narave, varstva človekovega zdravja, podnebnih ciljev in odpornosti na podnebne spremembe, krajine in kulturne dediščine v plan.

Infrastrukturno ministrstvo je že objavilo javno naročilo za izbiro izvajalca priprave okoljskega poročila, rok za predložitev ponudb se izteče 5. januarja 2023. Izvajalec bo moral nuditi celovito strokovno in tehnično podporo ministrstvu v postopku presoje, pripraviti okoljsko poročilo in presojo sprejemljivosti vplivov izvedbe posodobitve NEPN na varovana območja ter strokovno in proaktivno sodelovati s konzorcijem institucij NEPN, ki pripravlja posodobitev strokovnih podlag in predlog posodobitve NEPN.

Posodobljeni NEPN naj bi zvišal cilje, med drugim glede uporabe obnovljivih virov in energetske učinkovitosti. Predlog naj bi bil nared junija 2023, sprejet leto kasneje.

Obstoječi NEPN je sicer sprejet februarja 2020 in je po navedbah ministrstva edini akcijski načrt na področju energetskih in podnebnih politik. Posodobitev narekujejo spremenjene razmere in posledično višji cilji, tudi na ravni EU, kot jih med drugim določata programa Pripravljeni na 55 in RepowerEU.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window