Navigacija
Portal TFL

STA novice / Spremembe zakona o evidencah na področju dela po treh mesecih še brez zelene luči vlade

ponedeljek, 26.12.2022

Ljubljana, 26. decembra (STA) - Socialni partnerji so po sprva hudem razburjenju delodajalcev septembra uspeli uskladiti osnutek novele zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti, a vlada sprememb, ki naj bi zajezile kršenje določb o delovnem času, še vedno ni potrdila. Na to so se ta teden kritično odzvali v ZSSS, ministrstvo za delo pa premik napoveduje za januar.

Inšpektorat RS za delo že leta beleži številne kršitve zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti, ki se kažejo kot zlorabe pri odmorih, počitkih, nadurah. Te kršitve so med najpogostejšimi ugotovljenimi. Lani so jih inšpektorji ugotovili 337.

Inšpektorji za delo na terenu opažajo, da so evidence delovnega časa velikokrat prirejene, pogosto se vodijo dvojno. Na drugi strani prihaja do situacij, ko se delodajalci želijo posluževati fleksibilnega razporejanja delovnega časa, vendar za to nimajo potrebnega znanja in tako evidenc ne vodijo pravilno. Še vedno so tudi primeri, da ima delavec odmor oziroma počitek v evidencah zabeležen, dejansko pa opravlja v tem času delo, je razvidno iz zadnjega letnega poročila inšpektorata.

Zaradi tovrstnih kršitev je bila spomladi 2019 vzpostavljena posebna pogajalska skupina socialnih partnerjev v okviru Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), ki pa je delo zaključila šele letos jeseni.

Resna pogajanja so namreč stekla šele, ko je ministrstvo za delo pod vodstvom Luke Mesca poleti v javno obravnavo poslalo osnutek zakona, ki pa je ob interpretaciji, da bi morali vsi zaposleni, ne glede na naravo dela ali panogo, elektronsko beležiti svojo prisotnost na delu, povzročil precej hude krvi med delodajalci. Med drugim so trdili, da rešitve prinašajo dodatno birokracijo in stroške, ne sledijo pa novim oblikam dela.

Socialni partnerji so se nato dogovorili, da elektronske evidence zaradi nekaterih kršiteljev delovne zakonodaje ne bodo obvezne za vsa podjetja, temveč jih bodo morale zagotoviti tri vrste podjetij - kršitelji delovne zakonodaje, podjetja, kjer bo sklenjen dogovor o tem med delodajalcem in zaposlenimi, ter podjetja, kjer bo inšpektorat zaznal nepravilnosti pri beleženju časa ali izplačevanju nadur. Slednjim bo to za dve leti naloženo kot sankcija.

Mesec je ob septembrski uskladitvi na ESS napovedal skorajšnjo obravnavo novele na vladi in v DZ, a do tega vse do danes ni prišlo, ob kar so se na novinarski konferenci ta teden obregnili tudi v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). Kot je dejal izvršni sekretar ZSSS Andrej Zorko, ne razumejo, zakaj je prišlo do zastoja. "Pričakujemo, da vlada usklajen zakon nemudoma pošlje v DZ," je podčrtal.

Na ministrstvu za delo so na povpraševanje STA, kje se zapleta, odgovorili, da je bil osnutek novele v vladno obravnavo poslan 16. decembra, na vrsto pa naj bi prišel v začetku prihodnjega leta. "Po sprejemu na vladi pa se začne obravnava v DZ," so dodali. "Od uvrstitve gradiva v terminski načrt dela v DZ je odvisen nadaljnji potek obravnave predloga, pričakujemo pa, da bo obravnava predpisa dokončno zaključena v prvih mesecih prihodnjega leta," so sklenili.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window