Navigacija
Portal TFL

STA novice / ZDA z novimi smernicami glede zakona o zniževanju inflacije nekoliko pomirile EU

petek, 30.12.2022

Bruselj/Washington, 30. decembra (STA) - Ukrepi iz avgusta sprejetega ameriškega zakona o zniževanju inflacije (IRA) bodo vendarle koristili tudi evropskim podjetjem, izhaja iz smernic, ki jih je ameriška vlada objavila v četrtek. Kot so sporočili iz Evropske komisije, odločitev ZDA pozdravljajo, a obenem opozarjajo na nekatere diskriminatorne prakse, ki še vedno ostajajo.

Kot so v četrtek zapisali na spletnih straneh Evropske komisije, smernice "ponovno potrjujejo", da bodo tudi evropska podjetja lahko koristila ukrepe iz ameriškega zakona o zniževanju inflacije. Subvencije bodo namreč na voljo tudi za evropska komercialna vozila, ki so zaradi naprednih pogonskih sistemov prijaznejša okolju.

"Koristi bosta imeli obe strani, saj gre za krepitev sodelovanja med EU in ZDA pri našem skupnem cilju boja proti podnebnim spremembam, okrepile pa se bodo tudi čezatlantske dobavne verige. Ameriški davkoplačevalci bodo lahko koristili prednosti visoko učinkovitih električnih vozil in komponent, izdelanih v EU. Podjetja iz EU, ki svojim strankam prek najema zagotavljajo najsodobnejša čista vozila, pa bodo lahko koristila spodbude v okviru IRA," so poudarili v Bruslju.

Opozorili pa so, da zakon še naprej vključuje nekatere diskriminatorne prakse, saj dostop do ameriškega trga ostaja neenakovreden. "Podjetja, ki ne prihajajo iz ZDA, bodo tako ne glede na vse v slabšem položaju, ameriški potrošniki pa bodo imeli na voljo zmanjšano izbiro. Na koncu bo manjša tudi podnebna učinkovitost teh zelenih subvencij," so izpostavili.

Da bi zagotovili izboljšave, bodo predstavniki Bruslja in Washingtona nadaljevali pogovore na visoki ravni, so zagotovili.

V EU je zazvonil alarm, potem ko so v povezavi spoznali, da IRA vključuje velike davčne olajšave in subvencije v višini do 367 milijard dolarjev s ciljem spodbujanja domače proizvodnje električnih vozil, solarnih panelov in baterij. Bruselj si ameriške spodbude razlaga kot neskladne s pravili poštene konkurence, saj bi lahko večina proizvajalcev električnih vozil ravno zato proizvodne lokacije prenesla v ZDA.

Evropski odgovor na IRA naj bi jasnejšo obliko sicer dobil na izrednem zasedanju voditeljev EU v februarju prihodnje leto, kjer bosta glavni temi migracije in globalna konkurenčnost EU. Še pred tem naj bi do konca januarja predloge na področju državnih pomoči predstavila Evropska komisija. Tudi Švedska, ki bo s 1. januarjem prevzela polletno predsedovanje povezavi, je poudarila, da bo čezatlantsko sodelovanje ena od njenih prednostnih nalog.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window