Portal TFL

STA novice / Tobačni izdelki so se podražili

nedelja, 1.1.2023

Ljubljana, 01. januarja (STA) - Z današnjim dnem so se zvišale cene cigaret in drugih tobačnih izdelkov. Za zavojček 20 cigaret s cenika Tobačne Ljubljana je treba odšteti 20 centov več, to pomeni podražitev za štiri do pet odstotkov. Zvišanje cen je posledica zvišanja trošarin, ki ga je decembra sprejela vlada.

Trošarine za cigarete so se z današnjim dnem zvišale s 126 na 131 evrov za 1000 cigaret. Pred tem jih je vlada nazadnje zvišala aprila lani.

Prav tako so se danes zvišale trošarine za cigare in cigarilose, drobno rezani tobak in drug tobak za kajenje, kot tudi za tobak za segrevanje ter elektronske cigarete. Te trošarine so bile nespremenjene od novembra 2021.

Znova se bodo trošarine za cigarete zvišale že 1. maja, in sicer na 136 evrov za 1000 cigaret. Še pred koncem leta, to je 1. novembra, bo sledilo zvišanje na 141 evrov.

Prav tako se bodo maja in novembra dodatno zvišale trošarine za cigare in cigarilose, drobno rezani tobak, drug tobak za kajenje, tobak za segrevanje ter elektronske cigarete.

Ocena skupnega finančnega učinka povišanja trošarine na vse tobačne izdelke, ob upoštevanju, da bodo višji zneski trošarin nadomestili izpad količin zaradi višjih cen, je po izračunih finančnega ministrstva 46 milijonov evrov na letni ravni. Letos naj bi se prihodki s tega naslova zvišali za 25 milijonov evrov in nato v letu 2024 še za 21 milijonov evrov.

BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window