Navigacija
Portal TFL

STA novice / ZSSS pred nastopom prave zime: Mraz ne sme ogrožati delavcev

sobota, 31.12.2022

Ljubljana, 31. decembra (STA) - Koledarska zima se je začela, četudi o pravem mrazu trenutno ni sledu, pa ga je mogoče prej ali slej pričakovati. V ZSSS pravijo, da nekateri delodajalci načrtujejo nižje temperature v delovnih prostorih in zaposlenim obljubljajo toplejša delovna oblačila. Delo na mrazu ne sme ogrožati delavcev, ob tem opozarjajo v največji sindikalni centrali.

Kot je v luči morebitnega znižanja temperature v delovnem okolju kot načina spopada z energetsko draginjo spomnila izvršna sekretarka pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lučka Böhm, ima Slovenija urejene predpise, ki urejajo tako delo pri nizkih temperaturah v prostorih kot delo na prostem.

Ob tem je navedla, da pravilnik o zahtevah za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev na delovnih mestih ne določa najnižje dovoljene temperature za delo v prostorih, temveč le, da mora delodajalec zagotoviti, da temperatura zraka v delovnih prostorih med delovnim časom ustreza fiziološkim potrebam delavcev glede na naravo dela in njihove fizične obremenitve pri delu, ter upoštevati določila slovenskih standardov za toplotno udobje.

Ob tem pa je v pravilniku vendarle navedeno, da temperatura tal delovnih prostorov ne sme biti nižja od 19 stopinj Celzija, v prilogi pravilnika pa so določene še temperature zraka v pomožnih prostorih v času kurilne sezone. V garderobi mora biti 21 stopinj Celzija, v kopalnici 24, umivalnici 21, stranišču 18, sobi za počitek 21, sobi za dežurstvo 21, prostoru za prvo pomoč 21, prostoru za nosečnice in doječe matere 24, prostoru za občasno ogrevanje delavcev 21 ter prostoru za sušenje, čiščenje in razkuževanje osebne varovalne opreme 21 stopinj Celzija.

Glede dela na prostem pa pravilnik o zahtevah za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev na delovnih mestih določa, da mora delodajalec stalna delovna mesta na prostem v okviru tehnoloških možnostih urediti tako, da delavcem zagotovi varovanje pred vremenskimi vplivi, kar, tako Böhm, "seveda vključuje tudi varovanje pred mrazom".

Delodajalec mora delavcu, ki opravlja lažja fizična dela na prostem na stalnem mestu, glede na omenjeni predpis med 1. novembrom in 31. marcem omogočiti občasno obiskovanje ogrevanega prostora, če zunanja temperatura pade pod 16 stopinj Celzija.

Uredba o zagotavljanju varnosti in zdravja pri delu na začasnih in premičnih gradbiščih, na katero se prav tako sklicuje sindikalistka, pa v prilogi določa, da mora biti glede na uporabljene delovne metode in fizične obremenitve pri delu med delovnim časom temperatura delovnega okolja primerna za človeški organizem.

Böhm se je dotaknila tudi pravic delavcev, ki izhajajo iz pravilnika o osebni varovalni opremi, ki določa, da mora imeti ta oprema za zaščito pred mrazom toplotno izolacijo in mehansko trdnost, pri tem pa mora biti delavcu, ki jo uporablja, zagotovljena potrebna prožnost.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window