Portal TFL

STA novice / Delodajalci bi se o zvišanju minimalne plače še pogovarjali

nedelja, 1.1.2023

Ljubljana, 01. januarja (STA) - Novo leto prinaša tudi novo višino minimalne plače. Kot je nedavno napovedal minister za delo Luka Mesec, se bo zvišala za okoli 100 evrov neto, končni znesek pa bo sporočil v naslednjih dneh. Sindikati so z napovedanim dvigom zadovoljni, delodajalce pa je ob aktualni energetski krizi strah novih obremenitev, zato bi .

Mesec je nedavno napovedal najvišji skok minimalne plače v zadnjem desetletju. Potem ko je v preteklem letu znašala 778 evrov neto, bo letos okoli 100 evrov višja.

Kot je pojasnil, ta dvig predstavlja seštevek treh učinkov: minimalnih življenjskih stroškov, ki so bili oktobra izračunani prvič po petih letih, letne inflacije v decembru in nove davčne zakonodaje.

Zvišanje minimalne plače za vsaj 100 evrov so pričakovali sindikati, ne pa tudi delodajalci, ki so sicer ves čas trdili, da se zavedajo, da je treba minimalno plačo zvišati.

Kot so za STA poudarili v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS), je napovedani dvig večji, kot je bilo predvideno. "Glede na energetsko draginjo, s katero se soočajo podjetja, je povečanje minimalne plače nad zakonsko določeno mejo vsekakor dodatna obremenitev za podjetja," so poudarili.

Ob tem so ponovili, da se delodajalske organizacije zavzemajo za uskladitev z inflacijo, in izrazili pričakovanje, da bodo socialni partnerji o dvigu minimalne plače s socialnimi partnerji še razpravljali na januarski seji Ekonomsko-socialnega sveta (ESS).

Previdni so tudi v Gospodarski zbornici Slovenije (GZS), kjer so za STA opozorili, da "vstopamo v leto, ki bo nestabilno in ko bo gospodarska rast bistveno nižja od te, ki smo je bili vajeni v minulih letih".

"Kljub temu bodo podjetja plačevala nekajkrat višje stroške za energente in višje stroške vhodnih materialov. Inflacija in energetska kriza namreč na splošno povečujeta stroške poslovanja podjetij. V takih razmerah bodo slovenska podjetja težko konkurenčna. Zato gospodarstvo pričakuje dvig minimalne plače v mejah, ki jih določa zakon, kar so podjetja predvidela, ko so pripravljala svoje poslovne načrte," so podčrtali.

A na ministrstvu za delo so za STA pojasnili, da vnovična razprava ESS na to temo ni predvidena in da se napovedano zvišanje ne bo bistveno spremenilo.

Statistični urad je prvo oceno letne inflacije v decembru objavil 30. decembra, končne podatke pa bo sporočil ta petek. Minister Mesec bo skladno z njimi določil končni znesek minimalne plače in ga objavil v uradnem listu. Zvišana minimalna plača bo veljala že za januar, delavci pa jo bodo prejeli februarja. Natančno število prejemnikov te plače v Sloveniji ni znano, po ocenah sindikatov pa jih je med 40.000 in 50.000.

BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window