Navigacija
Portal TFL

STA novice / Prihodnji teden na sodiščih: O krivdi se bodo izrekali domnevni člani Kavaškega klana (ozadje)

nedelja, 1.1.2023

Ljubljana, 01. januarja (STA) - Že v prvem tednu leta 2023 se bo v sodnih dvoranah zvrstilo več odmevnejših sojenj. Na ljubljanskem sodišču se bodo o krivdi izrekali domnevni člani slovenskega dela Kavaškega klana. Pred sodnika bodo med drugim morali tudi obtoženi v zadevi Balkanski bojevnik in nekdanja vpisničarka tožilstva zaradi očitkov, da je izdajala tajne podatke.

Nadaljevanje predobravnavnih narokov v zadevi Kavaški klan

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se bodo ves prihodnji teden nadaljevali preodbravnavni naroki v zadevi Kavaški klan, skupaj jih je razpisanih 12. V zadnjem tednu lanskega leta so se pred sodnikom Tomažem Bromšetom sicer zvrstili štirje obtoženi, krivde ni priznal nobeden.

Tožilstvo domnevnim članom slovenskega dela klana, ki izvira iz Črne gore, očita, da naj bi vsaj od decembra 2018 do maja 2021 na območju več držav v okviru hierarhično organizirane kriminalne združbe na veliko trgovali z drogo. Hudodelska združba naj bi na Nizozemskem, v Španiji in drugih državah nabavila najmanj 534 kilogramov kokaina, dve toni konoplje, 30 litrov amfetamin baze, 10 kilogramov heroina in druge droge. Zatem naj bi jo pripeljali v Slovenijo in v druge države ter prodali naprej.

Bromše je napovedal, da bo ljubljansko sodišče zadevo Kavaški klan, če bo prišlo do začetka glavne obravnave, obravnavalo prednostno. S tem namenom je do konca maja že določil 50 narokov. Sojenje naj bi se začelo konec januarja.

Klemen Kadivec pred sodnika tudi zaradi poskusa ugrabitve

V sredo, 4. januarja, naj bi se o krivdi izrekel domnevni vodja slovenskega dela klana Klemen Kadivec, ki mu sicer že nekaj časa sodijo tudi na koprskem okrožnem sodišču. Tožilstvo ga obtožuje, da je skupaj z Bojanom Stojanovićem in Danijelom Čikojevićem novembra 2019 sodeloval pri ugrabitvi Danijela Božića in pri poskusu ugrabitve Žarka Tešanovića v Ankaranu. Obravnava v tej zadevi bo v petek na koprskem okrožnem sodišču.

S Kavaškim klanom je povezano tudi sojenje nekdanji vpisničarki Specializiranega državnega tožilstva, ki ji tožilstvo očita izdajo tajnih podatkov. Nadaljevanje sojenja v tej zadevi bo v petek, 6. januarja.

Pričakovati odločitev sodišča o izločitvi dokazov v zadevi Balkanski bojevnik

Takoj po novem letu bo steklo sojenje v zadevi Balkanski bojevnik. Tožilstvo 12 obtoženim s prvobtoženim Draganom Tosićem očita, da so trgovali s kokainom, organizirali prevoze te droge iz Južne Amerike, jo tihotapili v Slovenijo in nato v Italijo.

Gre že za tretje sojenje v tej zadevi. Vrhovno sodišče je namreč novembra 2021 razveljavilo pravnomočno sodbo v tej zadevi, saj se je opirala na dokaze, ki jih je policija po presoji sodišča pridobila nezakonito.

Obramba obtoženih vztraja, da je treba omenjene dokaze v ponovljenem sojenju izločiti. Vztraja pa tudi na izločitvi dela dokazov, vezanih na sojenje domnevnega balkanskega narkokralja Darka Šarića.

Sodnica Marjeta Dvornik je napovedala, da bo senat ljubljanskega okrožnega sodišča o tem predlogu obrambe odločil do 5. januarja, ko se sojenje nadaljuje.

Sklici nekaterih drugih obravnav po izboru uredništva

Torek, 3. januar

9.30 nadaljevanje predobravnavnih narokov domnevnim članom slovenske celice Kavaškega klana, ki jim obtožnica očita prodajo drog; Okrožno sodišče v Ljubljani (sodnik Tomaž Bromše), Gospodarsko razstavišče, razpravna dvorana B (naroki še ob 11.00 in 12.30)

Sreda, 4. januar

9.00 sojenje Alešu Zupančiču, ki mu obtožnica očita prodajo drog; Okrožno sodišče v Ljubljani (sodnik Srečko Škerbec), Gospodarsko razstavišče, razpravna dvorana

9.30 nadaljevanje predobravnavnih narokov domnevnim članom slovenske celice Kavaškega klana, ki jim obtožnica očita prodajo drog; Okrožno sodišče v Ljubljani (sodnik Tomaž Bromše), Gospodarsko razstavišče, razpravna dvorana B (naroki še ob 11.00, 12.30, 14.00, 15.30)

Četrtek, 5. januar

9.00 sojenje nekdanjima vodilnima v Hypo banki Andreju Oblaku in Božidarju Španu ter nekdanjemu direktorju Vegradove hčerinske družbe Vedela Mateju Košiču zaradi očitkov o zlorabi položaja; Okrožno sodišče v Ljubljani (sodnica Milena Turuk), razpravna dvorana 47/30

9.00 ponovno sojenje v zadevi Balkanski bojevnik s prvoobtoženim Draganom Tošićem; Okrožno sodišče v Ljubljani (sodnica Marjeta Dvornik), Gospodarsko razstavišče, dvorana A

9.30 nadaljevanje predobravnavnih narokov domnevnim članom slovenske celice Kavaškega klana, ki jim obtožnica očita prodajo drog; Okrožno sodišče v Ljubljani (sodnik Tomaž Bromše), Gospodarsko razstavišče, dvorana B (še ob 11.00 in 12.30)

Petek, 6. januar

8.30 nadaljevanje sojenja Ivanu Rajeviću zaradi poskusa umora nekdanje partnerke; Okrožno sodišče v Celju, (sodnica Leonida Jager), razpravna dvorana 19

9.00 nadaljevanje sojenja Klemnu Kadivcu, Draganu Čikojeviću in Bojanu Stanojeviću za domnevno ugrabitev kasneje umorjenega Danijela Božića; Okrožno sodišče v Kopru (sodnica Nataša Tomazini Tonejc), razpravna dvorana 120

9.00 sojenje nekdanji vpisničarki Specializiranega državnega tožilstva zaradi očitkov, da je izdajala tajne podatke; Okrožno sodišče v Ljubljani (sodnik Martin Jančar), Gospodarsko razstavišče, dvorana A

9.00 nadaljevanje sojenja Stanislavu Valantu in Franciju Strajnarju, ki sta obtožena oškodovanja Hotelov Bernardin v korist holdinga Zvon ena leta 2010; Okrožno sodišče v Kopru (sodnik Julijan Glavina), razpravna dvorana 153

10.00 sojenje nekdanjemu dekanu ekonomske fakultete Dušanu Mramorju zaradi očitkov o zlorabi položaja pri izplačevanju dodatkov za stalno pripravljenost; Okrožno sodišče v Ljubljani (sodnica Katarina Gabrijel-Muhič), razpravna dvorana bo določena naknadno

12.30 nadaljevanje predobravnavnih narokov domnevnim članom slovenske celice Kavaškega klana, ki jim obtožnica očita prodajo drog; Okrožno sodišče v Ljubljani (sodnik Tomaž Bromše), Gospodarsko razstavišče, dvorana B

Vir: Spletne strani slovenskih sodišč v petek, 30. decembra, do 12. ure. Za morebitne naknadne preklice oziroma preložitve obravnav STA ne odgovarja.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window