Navigacija
Portal TFL

STA novice / V Pravni mreži za varstvo demokracije v pravno pomoč ljudem pri pridobivanju osebnih zdravnikov

torek, 3.1.2023

Ljubljana, 03. januarja (STA) - V Pravni mreži za varstvo demokracije so se namenili ponuditi pravno pomoč osebam, ki kljub plačevanju zdravstvenega zavarovanja ne morejo pridobiti osebnega zdravnika, saj menijo, da jim je s tem kršena zakonska pravica. Kot je za STA pojasnila Anuška Podvršič iz mreže, akcijo razumejo kot dodatno spodbudo državi, da ljudem zagotovi zdravnike.

Kot je pojasnila Podvršičeva, zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju zagotavlja pravico do osebnega zdravnika in do proste izbire zdravstvenega zavoda, če pa ljudje te možnosti nimajo, nastane protipravno stanje.

Po njenih navedbah zakonodaja v tem primeru predvideva možnost sprožitve spora, v katerem na prvi stopnji odloča območna enota Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS), na drugi stopnji pa direkcija zavoda. Kot so prepričani, je ZZZS tisti, ki mora zavarovanim osebam poiskati zdravnika, sicer lahko sledi tožba na socialnem sodišču. Podvršičeva je poudarila še, da imamo pravico do izbire osebnega zdravnika v kraju, kjer živimo.

V pravni mreži so tako ljudi, ki ne morejo pridobiti osebnega zdravnika, pozvali, naj se obrnejo na njih, da jim pomagajo pri postopkih. Zanje so tako pripravili vzorec dopisa, ki so ga nato ljudje poslali zdravstvenim domovom. Od približno 30 oseb jih je približno polovica prejela negativen odgovor na prošnjo po dodelitvi osebnega zdravnika, je pojasnila Podvršičeva. Zanje bodo v prihodnjih dneh pripravili vzorec vloge, ki jo bodo poslali na območno enoto ZZZS, nato bodo sledili nadaljnji postopki.

Na ZZZS so v odzivu za današnji Dnevnik pojasnili, da konkretnih postopkov pravne mreže ne poznajo, da pa so sami veljavni ureditvi odklanjanja bolnikov ob njeni uveljavitvi pred nekaj leti nasprotovali, saj so že takrat predvideli, da bo brez osebnega zdravnika postopoma ostalo okoli 300.000 zavarovanih oseb. Prepričani so, da mora pomanjkanje družinskih zdravnikov reševati ministrstvo za zdravje, saj da težave niso posledica pomanjkanja denarja, kajti ZZZS zadnja leta načrtuje financiranje bistveno večjega števila ambulant, kot jih trenutno financira, ampak so posledica veljavne ureditve, "katere snovalci istočasno niso zagotovili zadostnega zdravniškega kadra, kar je posledica nepravilnega načrtovanja v preteklosti".

Nekdanji minister za zdravje in nekdanji generalni direktor ZZZS Samo Fakin pa prepričan, da je ZZZS napačna tarča. "Naj tožijo tistega, ki je podlegel pogajalski taktiki sindikatov in sprejel normativ 1895 količnikov, ter tistega, ki ni poskrbel za zadostno število splošnih zdravnikov," je pojasnil za Dnevnik.

Pomanjkanje predvsem družinskih zdravnikov je trenutno ena večjih težav v slovenskem zdravstvenem sistemu. Kot so pred božično-novoletnimi prazniki navedli v civilni iniciativi Glas ljudstva, je brez izbranega osebnega zdravnika že več kot 130.000 ljudi. V iniciativi tako za 10. januar, dan pred napovedano zdravniško stavko, napovedujejo veliko stavko bolnikov.

V okviru stavke bodo med drugim zahtevali dostop do družinskega zdravnika za vse, ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in ustavitev odtekanja javnega denarja k zasebnikom, so sporočili. Z novim letom je sicer zaživela pravna podlaga za organizacijo ambulant za bolnike brez izbranega osebnega zdravnika, ki je eden od ukrepov, s katerim želi pristojno ministrstvo nasloviti pomanjkanje družinskih zdravnikov.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window