Navigacija
Portal TFL

STA novice / TZS pozdravlja omejitev cen elektrike, a pričakuje tudi rešitve za velika podjetja

torek, 3.1.2023

Ljubljana, 03. januarja (STA) - V Trgovinski zbornici Slovenije (TZS) pozdravljajo odločitev vlade, da omeji cene elektrike za mikro, mala in srednja podjetja. Skrbi pa jih, ker ukrep ne vključuje velikih podjetij, zato od vlade pričakujejo rešitve tudi zanje, so danes sporočili iz zbornice.

Kot so poudarili, rešitev sledi njihovim večmesečnim prizadevanjem za določitev cenovne zavore za električno energijo po vzoru nekaterih drugih članic EU. "Obenem pa izražamo skrb glede oblikovanja cen električne energije za velika podjetja, ki v omenjeno uredbo niso vključena, zato od vlade pričakujemo ustrezne rešitve tudi za to skupino podjetij," so dodali.

Opozorili so, da zakonska pomoč podjetjem prek javne agencije Spirit Slovenija ni ustrezna rešitev, saj bodo podjetja že pred prejemom pomoči primorana plačevati visoke zneske električne energije. "Zato je treba oblikovati drugačen sistem plačevanja, in sicer v smeri, da se električna energija plača takrat, ko posamezno podjetje prejme zaprošeno pomoč," so predlagali.

Vlada je uredbo, s katero je omejila cene elektrike za mikro, mala in srednja podjetja, sprejela v petek na dopisni seji. Najvišjo maloprodajno ceno za višjo dnevno tarifo je določila pri 217 evrov za megavatno uro, za nižjo dnevno tarifo pri 155,50 evra in za enotno tarifo pri 195 evrov.

Cenovna kapica bo veljala od 1. januarja do konca junija 2023 za omejeno količino električne energije, in sicer za 90 odstotkov porabe v enakem obdobju leta 2021.

Omejitev maloprodajne cene iz uredbe bo veljala ne glede na morebitne predhodno podpisane pogodbe o dobavi za dobave v prvem polletju 2023, ne bo pa veljala za odjemalce, ki imajo za leto 2023 že sklenjene pogodbe o dobavi po cenah, nižjih od cenovnih omejitev v uredbi.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window