Navigacija
Portal TFL

STA novice / Na pogajanjih o stavkovnih zahtevah Sviza dosegli korak naprej

sreda, 4.1.2023

Ljubljana, 04. januarja (STA) - Na današnjih pogajanjih o delu stavkovnih zahtev Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) so dosegli korak naprej. Pogajalci so se dogovorili, kako bodo reševali plače pomočnic vzgojiteljic, četrti naziv v šolstvu in plačna nesorazmerja mladih raziskovalcev. Naslednjič se sestanejo v ponedeljek.

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je v izjavi po pogajanjih povedala, da so se danes prav tako dogovorili za predviden način reševanja ostalih stavkovnih zahtev Sviza. "Predlog bo uradno podan do konca tega tedna, naslednji teden nadaljujemo in pričakujemo, da bomo prišli do parafiranja sporazuma," je dejala.

Minister za izobraževanje, znanost in šport Igor Papič je povedal, da so nasprotni strani ponudili dvig plač pomočnic vzgojiteljic za 12 do 13 odstotkov oziroma za tri do štiri plačne razrede, kar bi zapisali tudi v kolektivno pogodbo. To je po njegovih besedah njihov prvi cilj. "To še ni dokončno dogovorjeno. To je izhodišče vladne strani," je dejal in dodal, da so se pogajanja dotaknila tudi četrtega učiteljskega naziva, kar želijo zapisati v kolektivno pogodbo.

Papič je omenil tudi področje mladih raziskovalcev, kjer želijo vsaj odpraviti trenutna plačna nesorazmerja, predvsem za asistente, kar je po njegovih besedah tudi del dogovora. Sam ocenjuje, da je bil danes narejen pomemben korak naprej za iskanje končnih rešitev.

Tudi glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj ocenjuje, da je bil danes na pogajanjih narejen korak naprej, saj doslej sploh niso imeli vladnega predloga oziroma so se vrteli "v praznem krogu". A je opozoril, da obstajajo pomembne razlike pri višinah plač. Do predloga vladne strani se bodo opredelili, ko bodo pisno dobili predlog. "Plače pomočnic vzgojiteljic zaostajajo za 20 odstotkov za povprečno plačo v petem tarifnem razredu. Vladni predlog je precej nižji, ampak o tem se bomo v ponedeljek pogajali," je še dodal Štrukelj.

Predsednica sindikalne konference predšolske vzgoje Sviza Marjana Kolar je povedala, da so naredili korak naprej po dolgih letih, ko se borijo in razlagajo, kako pomembno je delo pomočnika vzgojitelja. "Pričakujemo, da bodo z vladne strani prišli z malo boljšim predlogom, kot je povedal minister Papič in tako nekako rešili to težavo, ki jo že dolgo razlagamo," je dodala.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window