Navigacija
Portal TFL

STA novice / Na voljo so nove elektronske vloge za uveljavljanje pravic v zvezi z rojstvom otroka

četrtek, 5.1.2023

Ljubljana, 05. januarja (STA) - Na voljo so nove elektronske vloge za uveljavljanje pravic v zvezi z rojstvom otroka, ki sta jih ministrstvi za javno upravo in za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pripravili za uporabnike digitalnih storitev. Vloge so od danes naprej na voljo na portalu eUprava, so zapisali.

Gre za vlogo za uveljavitev pravice do plačila prispevkov za socialno varnost zaradi dela s krajšim delovnim časom zaradi starševstva, vlogo za uveljavitev pravice do nadomestila brez dopusta, vlogo za uveljavitev pravice do starševskega dodatka in vlogo za naknadno uveljavitev pravice do starševskega dopusta in starševskega nadomestila, ki jo vlagajo starši otroka s potrebo po posebni negi in varstvu.

Nove vloge se bodo pridružile že obstoječima vlogama matere in očeta za uveljavitev pravic ob rojstvu otroka, ki ju je od lanskega leta mogoče oddati preko eUprave.

Za oddajo vlog je potrebna e-identiteta, in sicer digitalno potrdilo, mobilna identiteta smsPASS ali elektronska osebna izkaznica. Roki za oddajo medtem ostajajo enaki.

Tak način oddaje vlog prinaša vlagateljem veliko prednosti, saj lahko vloge oddajo kadar koli in kjer koli. Izpolnjevanje vloge je hitrejše, ker se podatki o vlagateljici oziroma vlagatelju prenesejo samodejno iz uradnih virov in jih ni treba izpolnjevati ročno. Centrom za socialno delo ne bo treba dodatno preverjati teh podatkov, prav tako pa bo večja tudi zanesljivost drugih podatkov, kot je denimo davčna številka delodajalca, ki se bo v vlogo povzela iz uradnega registra, so pojasnili.

Vlagatelji lahko potek reševanja vlog spremljajo na portalu eUprava in se naročijo na obveščanje o statusu reševanja vlog po e-pošti ali SMS sporočilih.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window