Navigacija
Portal TFL

STA novice / Ustavno sodišče dokončno ustavilo uporabo lovilcev IMSI

četrtek, 5.1.2023

Ljubljana, 05. januarja (STA) - Ustavno sodišče je z razveljavitvijo več odstavkov 150.a člena zakona o kazenskem postopku dokončno ustavilo uporabo lovilcev IMSI. Zakon je po oceni sodišča namreč v nasprotju s pravico do varstva osebnih podatkov. Uporabo lovilcev IMSI je sicer ustavno sodišče zadržalo že leta 2019. Zahtevo za oceno ustavnosti so podali poslanci SDS in Levice.

Razveljavljeni člen zakona o kazenskem postopku govori o uporabi tehničnih sredstev za nadzor signala mobilne telefonije oziroma t. i. lovilcih IMSI.

Kot je v delni odločbi pojasnilo ustavno sodišče, policija na podlagi sodne odredbe uporabi lovilec IMSI in pregleda podatke, zbrane z njim. Zaradi načina delovanja omenjenega lovilca ter globine oz. širine njegovega posega je pomembno, da ima preiskovalni sodnik možnost, da na podlagi zbranega gradiva opravi temeljit naknadni sodni nadzor.

Ta mora predvsem omogočiti kontrolo nad dejansko uporabo lovilca IMSI in z njim pridobljenih podatkov. Zato mora biti preiskovalni sodnik najprej seznanjen s tehničnimi lastnostmi uporabljenega lovilca IMSI.

Preiskovalnemu sodniku sta glede na obstoječi zakon onemogočeni učinkovita naknadna sodna presoja uporabe in pregleda lovilca IMSI ter s tem učinkovita naknadna sodna presoja ustavnih in zakonskih pogojev za poseg v pravico do informacijske zasebnosti iz ustaljene ustavnosodne presoje in iz ustaljene prakse Evropskega sodišča za človekove pravice, so pojasnili na ustavnem sodišču.

Prva točka prvega odstavka 150. a člena je tako v neskladju z zahtevo po zagotavljanju sorazmernostnega ravnovesja med težo posledic posega v informacijsko zasebnost osebe, zoper katero je ukrep odrejen, in tretjih oseb ter koristmi, ki bi zaradi tega nastale. Navedena določba zakona o kazenskem postopku je zato v neskladju s pravico iz prvega odstavka 38. člena ustave in jo je ustavno sodišče ob upoštevanju obsega ustavnosodne presoje razveljavilo.

Ker so tudi drugi odstavek ter vsi od četrtega do sedmega odstavka 150.a člena zakona o kazenskem postopku neposredno povezani s prvo točko prvega odstavka tega člena in nimajo samostojnega pomena, je ustavno sodišče razveljavilo tudi te določbe, kolikor se nanašajo na ukrep iz te točke.

Zahtevo za oceno ustavnosti več členov zakona o kazenskem postopku so v času vlade Marjana Šarca podali poslanci SDS in Levice. Ustavno sodišče je julija 2019 začasno zadržalo izvajanje 150.a člena, saj je sklenilo, da bi lahko izvrševanje tega člena povzročilo težko popravljive škodljive posledice. Na ministrstvu so zadržanje izvajanja obžalovali, saj da bi uporaba lovilcev IMSI prispevala k večji učinkovitosti in uspešnosti dela policije.

O preostalem delu zahteve bo ustavno sodišče odločilo posebej.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window