Portal TFL

STA novice / Delavske organizacije pozivajo Luko Koper k uresničitvi sodbe vrhovnega sodišča

četrtek, 5.1.2023

Koper, 05. januarja (STA) - Konfederacija sindikatov 90, Delavska svetovalnica in Pisarna Sonce Slovenije so pozvali Luko Koper k ukrepanju v skladu s sodbo vrhovnega sodišča, da lahko delavci nekdanjih podjetij IPS uveljavljajo obstoj delovnega razmerja pri Luki Koper. Na novinarski konferenci v Kopru so družbo pozvali tudi k spremembi zdajšnjega modela zaposlovanja.

Predsednik Obalne sindikalne organizacije Konfederacije sindikatov 90 Damjan Volf je pozval Slovenski državni holding, upravo in nadzorni svet Luke Koper, da "takoj pristopijo k reševanju krivic, ki so se dogajale v Luki Koper od leta 1995 naprej v krivičnem sistemu IPS". Spomnil je, da je bilo od leta 1995 pri zunanjih izvajalcih pristaniških storitev (IPS) zaposlenih več tisoč ljudi.

Za novi tristebrni poslovni model, po katerem Luka najema delavce tudi s pomočjo agencij, je dejal, da je samo nadaljevanje starega, zato je pozval, naj ga "pošljejo v zgodovino". Poudaril je še, da bi morala biti predvsem v podjetjih v državni lasti ničelna toleranca do kršitev delavskih pravic.

Izraz "IPS-delavci" je žaljiv, saj je vrhovno sodišče ugotovilo, da so to delavci Luke Koper, je opozoril Marko Blatnik iz Pisarne delavske pravne zaščite Sonce Slovenije.

Povedal je, da so delavci vložili več kot 50 tožb, da je koprsko delovno sodišče zaslišalo več kot 100 prič in da se je postopek nadaljeval do vrhovnega sodišča samo zaradi vprašanja, na kateri člen naj se sklicujejo sodbe. Sodišče je odločilo o devetih primerih, vendar so po Blatnikovem prepričanju sodbe precedenčne narave in imajo moč zakona.

"Sodbo je treba spoštovati in delavcem, ki so še dočakali to sodbo, povrniti ne samo pravice, ampak tudi ugled in enakopraven položaj v Luki Koper," je poudaril. To bi po Blatnikovih besedah storili tako, da bi pozvali na delo tiste, ki še lahko delajo, upokojencem pa bi priznali razliko v plačah in plačilo prispevkov za nazaj, "da ne bodo brskali po smeteh s 400 ali 500 evrov pokojnine".

Goran Lukić iz Delavske svetovalnice je poudaril, da tudi v sodbi vrhovnega sodišča piše, da je lahko delo napotenega delavca le začasne narave, iz česar sledi, da je tudi tristebrni model nezakonit. "Zdaj naj mi nekdo razloži, kaj je začasnega v tem, da je Luka Koper pred kratkim zaključila novo javno naročilo za agencijsko delo v dobi štirih let," je retorično vprašal. Zatrdil je, da so agencije, s katerimi zdaj posluje Luka, pravzaprav IPS.

Po mnenju predsednika Obalne sindikalne organizacije Konfederacije sindikatov 90 Petra Majcna je tristebrni model nezakonit tudi zaradi nespoštovanja koncesijske pogodbe, po kateri ima Luka Koper neprenosljivo koncesijo za opravljanje osnovne dejavnosti, torej je ne more prenašati na zunanje izvajalce, "kar se očitno dogaja vsaj na avtomobilskem terminalu".

Po besedah izvršne sekretarke KS90 Ane Jakopič "sodba pravi, da delo ni blago". Lahko bi bila tudi podlaga za spremembe delovne zakonodaje, je dejala.

BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window