Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vlada bo zahteve Fidesa naslovila v pogajanjih o spremembah plačnega sistema

četrtek, 5.1.2023

Ljubljana, 05. januarja (STA) - Vsebina zahtev zdravniškega sindikata Fides, ki je za 11. januar napovedal stavko, bo predmet pogajanj v okviru vzpostavljanja zdravstvenega plačnega stebra znotraj skupnih temeljev plačnega sistema javnega sektorja, je odločila vlada. Ta naj bi izhodišča za prenovo plačnega sistema sprejela januarja in takoj zatem začela pogajanja s sindikatom.

Kot so na ministrstvu za zdravje navedli v današnjem sporočilu po seji vlade, je sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides oktobra podpisal sporazum o začasni prekinitvi stavkovnih aktivnosti, iz katerega poleg dogovora o vzpostavitvi ločenega stebra v okviru plačnega sistema izhaja, da Fides do 1. aprila oziroma 30. junija 2023 ne bo sprožil stavkovnih aktivnosti.

Vlada zato meni, da Fides z napovedano stavko zdravnikov in zobozdravnikov, ki jo namerava izvesti 11. januarja, krši navedeni sporazum.

"Vlada v sindikatu Fides vidi partnerja v pogajanjih za izboljšanje zdravstvenega sistema in večji dostopnosti do zdravstvenih storitev, ne le glede plačnega položaja zdravnikov, ki se sicer v pomembni meri izboljšuje že z uveljavitvijo zadnjih aneksov h kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike in h kolektivni pogodbi za dejavnost zdravstva in socialnega varstva," so zapisali.

"Večini zdravnikov in zobozdravnikov se z uveljavitvijo teh aneksov plače povišujejo za približno 20 odstotkov, kar ob dejstvu, da se je Fides s sporazumom iz oktobra zavezal, da vsaj do 1. aprila 2023 ne bo sprožil nobenih stavkovnih aktivnosti, navaja na domnevo, da gre za zlorabo pravice do stavke," so dodali.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je že konec minulega leta ocenil, da je stavka Fidesa popolnoma nepotrebna. Tudi po njegovi oceni, bi lahko zahteve sindikata pomenile kršitev sporazuma, razen zahteva o enakem dvigu plač za vse zdravnike in zobozdravnike.

Med stavkovnimi zahtevami največjega zdravniškega sindikata so ob odpravi plačnih nesorazmerjih v zdravstvenih timih sicer tudi javna in jasna opredelitev vlade, da za nevzdržne razmere niso odgovorni zdravniki. Zahtevajo tudi oblikovanje jasne karierne poti zdravnikov in prenos napredovanj, doseženih v času specializacije, ki se sedaj zdravnikom po opravljenem specialističnem izpitu ne upoštevajo.

Zadnja stavkovna zahteva pa je dosledno upoštevanje standardov in normativov. Ob tem pričakujejo tudi vzpostavitev pravnih podlag in virov financiranja za fleksibilno nagrajevanje zdravnikov in zobozdravnikov, ki te standarde in normative presegajo.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window