Navigacija
Portal TFL

STA novice / Na pravosodnem ministrstvu nameravajo ustavno odločbo o lovilcih IMSI temeljito preučiti

petek, 6.1.2023

Ljubljana, 06. januarja (STA) - Na ministrstvu za pravosodje nameravajo odločbo, s katero je ustavno sodišče razveljavilo več odstavkov 150.a člena zakona o kazenskem postopku, ki so urejali uporabo t. i. lovilcev IMSI, temeljito preučiti. Ob tem dodajajo, da sodba nima neposrednega vpliva na delo policije, saj ta lovilcev IMSI še ni začela uporabljati.

Ustavno sodišče je namreč na zahtevo poslancev SDS in Levice razveljavilo več odstavkov 150.a člena zakona o kazenskem postopku in s tem dokončno ustavilo možnost uporabe lovilcev IMSI. Te bi lahko policija uporabila, kadar ne razpolaga s podatkom o telefonski številki oziroma mobilnem telefonu, ki ga osumljenec uporablja za komunikacijo v zvezi z določenim hujšim kaznivim dejanjem.

V odločbi so ustavni sodniki izpostavili predvsem težavo učinkovitega sodnega odločanja v primeru množičnih posegov v komunikacijsko zasebnost ljudi, ki niso povezani z domnevnim storilcem kaznivega dejanja.

Kot v odzivu navajajo na ministrstvu, nameravajo odločbo, ki je precej obsežna, natančno preučiti, "zlasti z vidika zagotovitve učinkovite naknadne sodne presoje ustavnih in zakonskih pogojev za poseg v pravico do informacijske in komunikacijske zasebnosti, ki jo v obrazložitvi izpostavlja ustavno sodišče".

Ob tem poudarjajo, da je pred ustavnim sodiščem še vedno odprta tudi presoja uporabe lovilca IMSI za ugotavljanje lokacije komunikacijskega sredstva. "Glede na navedeno, v tem trenutku še ni mogoče podati dokončnega odgovora o tem, kakšne bi v prihodnje lahko bile zakonske rešitve, ki bi lahko dejansko celovito upoštevale to novo ustavnosodno presojo," so zapisali.

Izpostavljajo še, da odločba na delovanje policije ne bo vplivala, saj je ustavno sodišče ureditev, ki jo je razveljavilo, pred tem začasno zadržalo, kar pomeni, da je policija od sprejema novele zakona o kazenskem postopku v praksi ni uporabljala.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window