Navigacija
Portal TFL

STA novice / Predlog strategije kakovosti v zdravstvu v javni razpravi do konca januarja

petek, 6.1.2023

Ljubljana, 06. januarja (STA) - Ministrstvo za zdravje je javno razpravo o predlogu nacionalne strategije kakovosti in varnosti v zdravstvu v obdobju od leta 2023 do 2031 podaljšalo do 31. januarja. Rok za pripombe se tako ne izteče že danes, so zapisali na ministrstvu.

Namen predlagane strategije je razvijati aktivnosti pri nenehnem izboljševanju zdravstvene obravnave in varnosti uporabnikov, izhaja iz predloga. S strategijo želijo izboljšati izide zdravljenja, pri čemer se osredotočajo tako na zdravljenje kot na rehabilitacijo, prav tako pa kot pomembno izpostavljajo tudi spodbujanje zdravega načina življenja in preprečevanje bolezni.

Učinkovitost zdravstvenega sistema naj bi se povečala, izkušnja uporabnikov in ponudnikov zdravstvenih storitev pa izboljšala, so zapisali v predlogu.

Temeljno izhodišče predlagane strategije je zagotoviti učinkovit razvoj sistematičnega vodenja ter boljšo kakovost in varnost zdravstvenih storitev na temeljih znanosti, podprte z dokazi.

Avtorji predloga nadalje menijo, da je treba nadgraditi centralni register podatkov o uporabnikih zdravstvenih storitev in druge zbirke eZdravja na nacionalni ravni s podatki, ki zagotavljajo spremljanje kakovosti in varnosti obravnave, pa tudi spremljanje izidov.

Na ministrstvu so zapisali, da je kakovost v zdravstvu usmerjena v izboljševanje kakovosti obravnave in večanje varnosti uporabnika. Kakovost v zdravstvu je eno od ključnih področij in temeljnih usmeritev njihovega dela, so zagotovili.

Glede na to je bil na ministrstvu ustanovljen urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu, v sklopu katerega je kakovost strateško načrtovana, urad pa pripravlja sistemske analize dejavnikov tveganja v zdravstvu in predlaga strateške rešitve za obvladovanje tveganj. Poglavitni cilj ministrstva je, da v središče zdravstvenega sistema postavi uporabnika zdravstvenih storitev in kakovost. Ta je ena od temeljnih zavez, h katerim stremijo, so še poudarili.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window