Portal TFL

STA novice / Slovenija članica Ecosoc za obdobje 2023-2025

petek, 6.1.2023

Ljubljana, 06. januarja (STA) - Slovenija je z začetkom letošnjega leta postala članica Ekonomskega in socialnega sveta ZN (Ecosoc) za obdobje 2023-2025. To je prvo članstvo Slovenije v tem organu ZN, ki usklajuje ekonomsko, socialno in okoljsko dimenzijo trajnostnega razvoja. Kot članica si bo med drugim prizadevala za uresničevanje agende za trajnostni razvoj do leta 2030.

Pri uresničevanju agende za trajnostni razvoj do leta 2030 bo Slovenija prednostno delovala na treh vsebinskih sklopih, in sicer družbena neenakost in človekove pravice, izgradnja odpornosti družb (obnova po pandemiji covida-19, prehranska in energetska varnost, podnebne spremembe) in voda za trajnostni razvoj, so sporočili z zunanjega ministrstva.

Prav tako si bo prizadevala za pravico do zdravega življenjskega okolja ter zagovarjala enakost spolov, pravice žensk, otrok, starejših in okrepljeno vlogo mladih.

Slovenija bo posebno pozornost namenila državam v razvoju, vključno z najmanj razvitimi in majhnimi otoškimi državami v razvoju, ki jih lahko med drugim doseže s programi razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči.

Svojo kandidaturo v Ecosoc za obdobje 2023-2025 je Slovenija najavila že leta 2017, izvoljena pa je bila 10. junija lani. Ecosoc, ki ga sestavlja 54 držav članic, je eden izmed glavnih organov ZN. Pri njegovem delu sodeluje več kot 1600 nevladnih organizacij s posvetovalnim statusom.

Ecosoc povezuje številne organe ZN, regionalne ekonomske in socialne komisije ter funkcionalne komisije, pa tudi specializirane agencije, programe in sklade, ki so namenjeni implementaciji razvojnih zavez.

BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window