Navigacija
Portal TFL

STA novice / V ambulantah za neopredeljene bodo lahko delali tudi mladi in upokojeni zdravniki

petek, 6.1.2023

Ljubljana, 06. januarja (STA) - V ambulantah za neopredeljene bolnike oz. bolnike brez izbranega družinskega zdravnika bodo lahko delali tudi upokojeni zdravniki ter specializanti tretjega in četrtega letnika medicine, je napovedal zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan. Po njegovih besedah številni zdravstveni domovi pri organizaciji tovrstnih ambulant ne bodo imeli težav.

Minister je na današnji novinarski konferenci poudaril, da konec leta pripravljen seznam ambulant za neopredeljene, ki predvideva 94 takih ambulant po državi, ni zavezujoč, pač pa se lahko zdravstveni domovi odločijo za več ali manj ambulant, kot jih predvideva seznam.

Čeprav se številni sprašujejo, kako bodo ambulante za neopredeljene zdravstveni domovi ob že sicer zelo obremenjenem kadru sploh zmogli organizirati, pa minister poudarja, da bodo številni zdravstveni domovi tovrstne ambulante organizirali brez težav, saj obstaja interes za delo v njih.

"Rešitve so v različnih delih države pozitivno sprejete, v nekaterih delih pa negativno sprejete, naša naloga je, da pri tem vztrajamo," je dodal.

V Zdravstvenem domu (ZD) Nova Gorica, kjer je ministrstvo predvidelo tri tovrstne ambulante, za zdaj ne bodo organizirali nobene. Kot so pojasnili za STA, tri ambulante družinske medicine še opredeljujejo paciente, zato bodo ambulanto odprli, ko se bo pojavila potreba.

Za ZD Ravne na Koroškem pa je predvidenih pet ambulant za neopredeljene. Kot so pojasnili za STA, preverjajo možnost kadrov in način organizacije ambulante. "Sprejeta rešitev vnaša v sistem več škode kot koristi," poudarjajo.

Ukrep ambulant za neopredeljene bolnike predvideva konec oktobra 2022 sprejet zakon o nujnih ukrepih za zajezitev širjenja in blaženje posledic covida-19 na področju zdravstva. Velja od 1. januarja 2023 do 31. decembra 2024 z možnostjo podaljšanja.

Ob tem je Bešič Loredan danes poudaril še, da je naloga ministrstva za zdravje do 1. januarja prihodnje leto najti način za administrativno razbremenitev družinskih zdravnikov.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window