Navigacija
Portal TFL

STA novice / Nekdanji češki premier Babiš oproščen zlorabe sredstev EU

ponedeljek, 9.1.2023

Praga, 09. januarja (STA) - Milijarder in nekdanji češki premier Andrej Babiš je bil danes oproščen vpletenosti v dva milijona evrov vredno goljufijo pri pridobivanju subvencij Evropske unije. Do izreka sodbe v Pragi je prišlo le štiri dni pred predsedniškimi volitvami, na katerih velja za glavnega favorita, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Dejanje, opisano v obtožnici, ni kaznivo dejanje," je po izreku sodbe dejal sodnik Jan Sott in dodal, da je bila vpletenosti v afero oproščena tudi Jana Nagyova, nekdanja Babiševa svetovalka.

Sojenje v primeru goljufije pri pridobivanju subvencij EU za podjetje Štorkljino gnezdo, Babiševo wellness naselje kakih 50 kilometrov južno od Prage, se je pričelo septembra lani. Njegovo gradnjo je eden najbogatejših Čehov leta 2007 financiral tudi z evropskimi sredstvi, in sicer v višini 50 milijonov čeških kron, kar je približno dva milijona evrov.

Babiš, ki je bil takrat na čelu holdinga Agrofert, je kompleks Štorkljino gnezdo izločil iz svojega holdinga, da bi bil upravičen do evropskih sredstev namenjenih izključno majhnim in srednje velikim podjetjem.

Sojenje je večkrat označil za politični pregon pred prihajajočimi predsedniškimi volitvami, na katerih sicer velja za glavnega favorita. Glede na zadnjo javnomnenjsko anketo, bi Babiš namreč v prvem krogu lahko prejel dobrih 30 odstotkov glasov.

Prvi krog predsedniških volitev bo na Češkem potekal v petek in soboto. V kolikor nobeden od kandidatov ne bo prejel več kot 50 odstotkov glasov, bo dva tedna pozneje sledil še drugi krog.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window