Navigacija
Portal TFL

STA novice / Papič in Kumer bosta do reorganizacije vlade opravljala tekoče posle

ponedeljek, 9.1.2023

Ljubljana, 09. januarja (STA) - Poslanci so se seznanili z odstopoma ministrov za izobraževanje, znanost in šport Igorja Papiča in za infrastrukturo Bojana Kumra, s čimer jima je uradno prenehal mandat, do reorganizacije vlade pa bosta opravljala tekoče posle. DZ je tudi potrdil mandat nadomestnemu poslancu SDS Andreju Kosiju, ki se je že pridružil kolegom v poslanskih klopeh.

Kumer in Papič sta odstopni izjavi podala ob uveljavitvi sprememb zakona o vladi konec lanskega leta, ki ob dosedanjih prinaša tri nova ministrstva, in sicer za visoko šolstvo, znanost in inovacije, ki ga bo vodil Papič, za okolje, podnebje in energijo, ki ga bo vodil Kumer, ter za solidarno prihodnost. Kandidat za to mesto je državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Simon Maljevac.

Z dnem uveljavitve zakona je štirim dotedanjim ministrom prenehala funkcija, in sicer ministru za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjažu Hanu, ministru za okolje in prostor Urošu Brežanu, ministrici za digitalno preobrazbo Emiliji Stojmenovi Duh ter ministru za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Aleksandru Jevšku. Ob reorganizaciji vlade bodo njihova področja delovanja spremenjena, zato bodo ti ministri, ki zdaj opravljajo tekoče posle, svoje načrte v DZ predstavljali že drugič v tem mandatu.

Predstavitev načrtov pa čaka tudi kandidata, ki bosta po Papičevem in Kumrovem odhodu prevzela njuna dozdajšnja resorja. Na čelo infrastrukturnega ministrstva bo po pričakovanjih prišla državna sekretarka na tem ministrstvu Alenka Bratušek, na čelo ministrstva za vzgojo in izobraževanje pa državni sekretar v tem resorju Darjo Felda.

Premier Robert Golob bo listo kandidatov v DZ predvidoma poslal še danes, zaslišanja ministrov pred pristojnimi parlamentarnimi delovnimi telesi pa se bodo po napovedih zvrstila med 12. in 16. januarjem.

Postopek reorganizacije vlade bo glede na zastavljene roke zaključen v drugi polovici januarja, ko bodo ministri ob zeleni luči pristojnih delovnih teles zaprisegli v DZ. To bi se lahko zgodilo na izredni seji 17. januarja ali pa teden za tem, ko bodo poslanci zasedali na redni plenarni seji.

DZ je danes tudi potrdil mandat nadomestnemu poslancu Andreju Kosiju, ki bo v poslanskih klopeh nadomestil dozdajšnjega poslanca iz vrst SDS Janeza Magyarja. Slednji se je mandatu odpovedal, ker je bil na lokalnih volitvah izvoljen za župana Lendave.

Predlog sklepa o pravici opravljanja funkcije poslanca za preostanek mandatne dobe je danes pred začetkom izredne seje pripravila mandatno-volilna komisija.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window