Portal TFL

STA novice / V veljavo program politike za digitalno desetletje do leta 2030

ponedeljek, 9.1.2023

Bruselj, 09. januarja (STA) - Veljati je začel program politike za digitalno desetletje do leta 2030. Po pojasnilih Bruslja gre za mehanizem spremljanja in sodelovanja za uresničitev skupnih ciljev za digitalno preobrazbo Evrope. V okviru programa se vzpostavlja tudi nov okvir za večdržavne projekte, ki bo državam članicam omogočil, da združijo moči pri digitalnih pobudah.

Države članice EU bodo od danes do konca desetletja v sodelovanju z Evropskim parlamentom, Svetom EU in Evropsko komisijo oblikovale svoje digitalne politike, da bi dosegle cilje na štirih področjih, in sicer pri izboljšanju osnovne in napredne digitalne spretnosti državljank in državljanov, povečanju uporabe novih tehnologij v podjetjih EU, izboljšanju povezljivosti ter računalniške in podatkovne infrastrukture v EU ter zagotovitvi razpoložljivosti javnih storitev in uprave na spletu.

Ti cilji po pojasnilih Bruslja odražajo cilje programa politike, kot so varna in zanesljiva digitalna tehnologija, konkurenčno spletno okolje za mala in srednje velika podjetja, varne prakse na področju kibernetske varnosti, pravičen dostop do digitalnih priložnosti za vse ter razvoj trajnostnih inovacij, ki so energijsko učinkovite in gospodarne z viri.

Za dosego nekaterih ciljev digitalnega desetletja pa je treba tudi združevanje naložb med državami članicami. Da bi s skupnimi močmi dosegli čim večji učinek, so v Bruslju skupaj s programom politike vzpostavili postopek za izbiro in začetek izvajanja večdržavnih projektov na področjih, kot so 5G, kvantni računalniki in povezane javne uprave.

Komisija bo v prihodnjih mesecih skupaj z državami članicami razvila ključne kazalnike uspešnosti, ki se bodo uporabljali za spremljanje napredka pri uresničevanju posameznih ciljev v okviru letnega indeksa digitalnega gospodarstva in družbe, so še zapisali v Bruslju.

Države članice bodo v devetih mesecih pripravile nacionalne strateške časovne načrte, v katerih bodo opisale politike, ukrepe in dejavnosti, ki jih nameravajo sprejeti na nacionalni ravni, da bi dosegle cilje programa.

BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window