Navigacija
Portal TFL

STA novice / Zveza organizacij pacientov z ukrepi za večjo dostopnost in enakopravnost v zdravstvu (dopolnjeno)

ponedeljek, 9.1.2023

Ljubljana, 09. januarja (STA) - V zvezi organizacij pacientov so pripravili ukrepe za enakopravnejši in dostopnejši zdravstveni sistem. Med njimi so telefonska številka 111 za pomoč pacientom in zdravstveni pomočniki v zdravstvenih domovih, ki bi pomagali bolnikom in razbremenili zdravnike. Pacienti so pripravljeni soodgovorno prevzeti pobudo za spremembe, so ob tem poudarili.

Med ukrepi, ki so jih predstavili na današnji novinarski konferenci Zveze organizacij pacientov Slovenije, je promocija obstoječega centra eNaročanje, ki že zdaj pomaga pri 10.000 napotnicah vsak mesec. "Ampak če pogledamo številko vseh napotnic, ki so izdane na mesec, to je več kot 300.000, je to kar majhen odstotek," je izpostavil član delovne skupine za dostopnost pri zvezi Tilen Recko.

Prav tako predlagajo verificiranje seznamov čakalnih vrst in števila čakajočih. Društva bolnikov lahko pri tem pomagajo preverjati, kateri zdravstveni domovi poročajo pravilno.

Ocenjujejo tudi, da bi povezava društvenih telefonov po načelu javne službe pripomogla k ozaveščenemu in opolnomočenemu pacientu. Predlagajo tudi računalniško podporo za sprejemanje in vračanje klicev. "Pacient mora najkasneje v 24 urah priti v stik z zdravstvenim osebjem," menijo.

Ob tem predlagajo opomnike s sms-sporočili za naročene termine, za dvige receptov, za opozorila o pretečenih rokih zdravil. Prav tako predlagajo redno obveščanje društev o tem, koliko bolnikov v katerem zdravstvenem domu in bolnišnici ne prihaja na dogovorjene termine.

Med ukrepi je tudi telefonska številka 111, po zgledu številk 112 in 113. Delovala bi kot centralna točka za vse potrebe pacientov, na kateri bi bolniki prejeli ključne informacije o naročanju, receptih, napotnicah. Zaživela bi lahko v dveh letih.

Poleg ukrepov so v dokumentu dostopnosti in enakopravnosti zapisali tudi priporočila. Eno od njih je, da bi v zdravstvenih domovih bili prostovoljci oz. zdravstveni pomočniki, ki bi pomagali pacientom glede nadaljnjih napotitev in tako razbremenili družinske zdravnike.

Eden od osrednjih ciljev zveze organizacij pacientov je tudi, da sede za mizo z vsemi akterji v zdravstvenem sistemu. V zdravstvu bi namreč radi dosegli boljše odnose, je poudarila predsednica zveze Štefanija Lukič Zlobec.

Predstavnike zveze pacientov je na prvem srečanju minuli teden že sprejel minister za zdravje, v sredo pa je na ministrstvu predviden sestanek tako s predstavniki zveze kot zdravniške zbornice, Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Na sestanku želijo nasloviti predvsem dostopnost do zdravstvenega sistema in možne ukrepe, ki jih lahko vpeljejo tako. Eden takih je po besedah podpredsednika zveze organizacij pacientov Franca Gerbeca zaposlitev zdravstvenih pomočnikov. "To je lahko človek z navadno srednjo izobrazbo, ne rabi medicinske izobrazbe, h kateremu bo prišel pacient, ko bo šel od svojega zdravnika, in mu pomagal z iskanjem specialistov," je opisal.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window