Navigacija
Portal TFL

STA novice / V primeru stavke bo zdravniška pomoč zagotovljena nujnim primerom, otrokom, nosečnicam in starejšim (tema) (dopolnjeno)

torek, 10.1.2023

Ljubljana/Maribor/Jesenice/Kranj, 10. januarja (STA) - V Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije so za sredo napovedali enodnevno stavko. Popolne prekinitve dela sicer ne bo, saj bodo zdravniki v skladu z zakonom obravnavo nudili nujnim primerom, otrokom, nosečnicam in starejšim od 65 let. Stavka je sicer lahko še odpovedana, saj danes med ministrstvom za zdravje in Fidesom poteka mediacija.

Po zakonu o zdravniški službi je zdravnik med stavko dolžan izvajati zdravniške storitve, katerih opustitev bi v kratkem času vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali v smrt. Med njimi zakon izpostavlja zdravljenje vročinskih stanj in infekcij, poškodb in zastrupite ter kroničnih bolezni.

V kliničnih centrih in ZD Ljubljana se bodo držali pravil obravnave v času stavke

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana se bodo držali navodil ministrstva za zdravje, so sporočili STA. Po navedbah UKC navodila navajajo, da je med stavko treba upoštevati pravnega podlage, ki se nanašajo na organizacijo dela in zagotavljanje storitev pacientov v času stavke.

V UKC Maribor poudarjajo, da bodo v primeru stavke obravnavali vse urgentne bolnike, otroke in starostnike, tako da bo za vse nujne primere optimalno poskrbljeno. "Vsi bolniki, ki so naročeni na ambulantne obravnave in bodo zaradi stavke potencialno odpadli, bodo dobili nadomestni datum obravnave," so pojasnili.

Predstavnik Fidesa v Zdravstvenem domu (ZD) Ljubljana Janusz Klim, je za STA pojasnil, da bo delo tudi tam potekalo v skladu z zakonodajo, torej bodo zdravniki obravnavali nujne primere, otroke, starejše od 65 let in nosečnice. V sindikatu sicer nimajo podatkov, koliko tamkajšnjih zdravnikov se bo pridružilo stavki, je dodal.

V ZD Maribor bodo družinske ambulante delovale kot običajno

Zdravnica Nataša Maguša Lorber iz mariborskega zdravstvenega doma pravi, da njihovi zdravniki družinske medicine stavko načeloma podpirajo, vendar je zaradi narave dela v njihovih ambulantah v času stavke zelo težko organizirati delo kakorkoli drugače, kot že sicer poteka.

"Dolžni smo poskrbeti za vse starejše bolnike, za vsa poslabšanja kroničnih bolezni in za vse akutno zbolele bolnike. Zato je stavka na primarnem nivoju praktično zelo težko 'učinkovita'," je povedala za STA. "Zato bodo družinske ambulante delovale kot običajno, če pa bi zaradi stavke bil katerikoli nenujni pacient prenaročen, bo o tem pravočasno obveščen preko telefona oziroma sms-sporočila," je dodala.

V organizacijski enoti zobozdravstveno varstvo bodo v času stavke zagotavljali nujne zobozdravstvene preglede in storitve. "V dispanzerski službi za zobozdravstveno varstvo otrok in mladine pa bo delo potekalo nemoteno. Pacienti bodo v primeru stavke prenaročeni v torek, ko bodo obveščeni tudi o nadomestnem terminu," je povedala vodja dispanzerske zobozdravstvene službe za otroke in mladino v ZD Maribor Ingrid Merc Hribernik.

V ZD Kranj bodo dežurne ambulante obravnavale nujne primere

V ZD Kranj bodo ambulante družinske medicine na stavkovni dan predvidoma delovale po ustaljenem urniku in poskrbele za dostop do nujnih storitev. V ambulantah za šolske in predšolske otroke zaradi zagotavljanja storitev stavka niti ne bo mogoča, prav tako v ambulanti nujne medicinske pomoči.

Se bodo pa stavkovne aktivnosti, če bo do stavke prišlo, odvijale na zobni polikliniki v ZD Kranj, kjer bo stavka predvidoma potekala tako, da bodo vsi zaposleni na delovnih mestih, vendar pa bodo odrasle bolnike, naročene za ta dan, pravočasno prenaročili. Obravnavali bodo nujne primere in starejše od 65 let, prav tako bo normalno delovalo vse mladinsko zobozdravstvo. Zobozdravniki se sicer lahko odločijo tudi za običajen potek dela, so besede vodje zobne poliklinike v Kranju Irene Matjan Novak povzeli v Osnovnem zdravstvu Gorenjske. Če bo stavka preklicana, bodo paciente poklicali po telefonu.

V Zdravstvenem domu Jesenice večjih odstopanj o običajnega dela ne pričakujejo, delo bo predvidoma potekalo po ustaljenem urniku, prav tako v ZD Tržič in ZD Škofja Loka.

V SB Jesenice bodo bolnike danes obvestili o morebitnih odpovedih obravnav

Iz Splošne bolnišnice (SB) Jesenice so sporočili, da se bodo stavki pridružili tudi pri njih zaposleni zdravniki, zato lahko v času stavke pride do zamika predvidenih časov obravnav.

Če se določene obravnave ne bodo izvajale, bodo posamezniki o tem danes obveščeni po telefonu, hkrati pa bodo obveščeni tudi o novem terminu obravnave.

Fides stavko napovedal zaradi nestrinjanjem z dvigom zdravniških plač

Zaradi nezadovoljstva z dvigom zdravniških plač, ki da ustvarja dodatna nesorazmerja, in z odnosom ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana so v zdravniškem sindikatu Fides za sredo napovedali enodnevno opozorilno stavko. Med njihovimi zahtevami je poleg odprave plačnih nesorazmerij tudi oblikovanje jasne karierne poti zdravnikov.

Minister Bešič Loredan je večkrat poudaril, da ravnanje Fidesa pomeni zlorabo pravice do stavke. Fides z napovedano stavko po oceni vlade krši sporazum o začasni prekinitvi stavkovnih aktivnosti, podpisan lanskega oktobra. Stavkajoči na dan stavke zato ne bodo plačani, so naknadno pojasnili na ministrstvu.

Če bo mediacija, ki jo med Fidesom in zdravstvenim ministrstvom danes vodi Slovensko zdravniško društvo in se mora končati do 18. ure, uspešna, sicer obstaja možnost odpovedi stavke.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window