Navigacija
Portal TFL

STA novice / Mediacija med ministrstvom za zdravje in Fidesom uspešna, strani parafirali dogovor (dopolnjeno)

torek, 10.1.2023

Ljubljana, 10. januarja (STA) - Mediacija med ministrstvom za zdravje ter Sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides je bila uspešna, je povedal predsednik Slovenskega zdravniškega društva Radko Komadina, ki je vodil mediacijo. Strani sta po njegovih besedah parafirali sporazum, kar najverjetneje pomeni, da za sredo napovedane zdravniške stavke ne bo.

Strani sta po besedah Komadine mediacijo začeli na nasprotnih straneh in tekom postopka stališča zbližali tako, da sta se zedinili ter dosegli in parafirali sporazum.

"S tem smo v Slovenskem zdravniškem društvu svojo misijo izvršili, ocenjujemo jo kot uspešno," je dejal. Kot je dodal, morata parafiran sporazum sedaj potrditi še vlada na eni in glavni stavkovni odbor Fidesa na drugi stran.

Glavni stavkovni odbora sindikata bo, kot je dejal Komadina, odločitev glede parafiranega sporazuma sporočil do 21. ure. Fides mora namreč do 21. ure preklicati za sredo napovedano stavko, so na ministrstvu za zdravje sporočili prek Twitterja. Kaj konkretno sta se strani sicer dogovorili in v katerih točkah je vlada izpolnila stavkovne zahteve Fidesa, še ni znano.

Za mediacijo sta se strani dogovorili na sestanku v ponedeljek popoldne. V Fidesu so pred začetkom sestanka sicer izrazili pričakovanje, da bodo že na sestanku z ministrstvom sklenili stavkovni sporazum, ki so ga pripravili v sindikatu, a se to takrat še ni zgodilo.

Med stavkovnimi zahtevami Fidesa je bila ob doslednem upoštevanju standardov in normativov ter odpravi plačnih nesorazmerij v zdravstvenih timih - enak dvig za vsa zdravniška in zobozdravniška delovna mesta pričakujejo do 1. aprila - tudi javna in jasna opredelitev vlade, da za nevzdržne razmere niso odgovorni zdravniki.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window