Navigacija
Portal TFL

STA novice / V veljavi novela pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja

sreda, 11.1.2023

Ljubljana, 11. januarja (STA) - Veljati je začela novela pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja. Z novelo bo Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) zagotavljal boljšo zdravstveno obravnavo, nove medicinske pripomočke, enostavnejše postopke uveljavljanja pravic ter administrativne razbremenitve za zavarovane osebe in zdravnike, so sporočili z ZZZS.

Kot so pojasnili na ZZZS, se zaradi boljše zdravstvene obravnave zavarovanih oseb spreminja opredelitev storitev estetskih posegov, ki niso pravica iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, razen v primeru, če se s tem odpravlja funkcionalna prizadetost organa, na katerem se poseg opravlja ali po novem tudi posledična prizadetost drugega organa (na primer zmanjšanje dojk zaradi funkcionalne prizadetosti hrbtenice).

Zaradi jasnejše ureditve se natančneje opredeljujejo storitve, povezane z iztreznitvijo ob akutni alkoholiziranosti, ki jih mora poravnati sama zavarovana oseba.

Zaradi kakovostnejše zdravstvene obravnave se s spremembo seznama magistralnih zdravil možnost predpisovanja vseh farmacevtskih oblik magistralnih zdravil pod določenimi pogoji razširi razen otrokom tudi osebam z motnjami v duševnem ali telesnem razvoju, ne glede na njihovo starost.

Z namenom pohitritve postopkov uveljavljanja pravic se določata primera, ko se kljub zahtevi zavarovane osebe ne opravi osebni pregled pri imenovanem zdravniku ali zdravstveni komisiji.

Veljati so začele tudi spremembe in dopolnitve sklepa o zdravstvenih stanjih in drugih pogojih za upravičenost do medicinskih pripomočkov iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, s katerimi so predvsem na novo določena zdravstvena stanja in drugi pogoji za nove medicinske pripomočke ter spremenjena zdravstvena stanja in drugi pogoji za nekatere medicinske pripomočke, ki so že pravica iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Med medicinske pripomočke so po novem med drugim uvrščeni električna negovalna postelja s trapezom za obračanje, nova vrsta inhalatorjev ter alarmni sistem proti nočnemu močenju postelje.

Pravica do teleskopskih očal se medsebojno ne izključuje več s pravico do korekcijskih očal, podaljša se doba trajanja vakuumske opornice za zdravljenje rane na stopalu.

Spremembe in dopolnitve omenjenih pravil in sklepa je 9. novembra sprejela skupščina ZZZS. Spremembe so bile v Uradnem listu objavljene 27. decembra in začele danes.

Skupno zvišanje odhodkov sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja so ob uveljavitvi sprememb ocenili na 1.653.435 evrov.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window