Portal TFL

STA novice / Odbor DZ za dostopnost do proizvodov in storitev za invalide

sreda, 11.1.2023

Ljubljana, 11. januarja (STA) - Odbor DZ za delo je danes za obravnavo na seji DZ brez glasu proti pripravil dopolnjeni vladni predlog zakona o dostopnosti do proizvodov in storitev za invalide, s katerim se v slovensko zakonodajo prenaša evropska direktiva s tega področja. Predloga pokojninske novele, ki so ga vložili v SDS, pa niso podprli.

Predlog zakona o dostopnosti do proizvodov in storitev za invalide želi izboljšati delovanje notranjega trga na področju dostopnosti proizvodov in storitev ter urejanje položaja invalidov z omogočanjem uporabe proizvodov in storitev na enak način kot drugim.

Opredeljuje pogoje glede dostopnosti do proizvodov, kot so računalniki in operacijski sistemi, plačilni terminali, bankomati, prodajni avtomati za vozovnice in avtomati za prijavo, interaktivni samopostrežni terminali za zagotavljanje informacij, nadalje pametni telefoni in druga oprema za dostop do telekomunikacijskih storitev, televizijska oprema, ki vključuje digitalne televizijske storitve, ter e-bralniki, je naštel državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Dan Juvan.

Predlog po njegovih besedah določa tudi pogoje glede dostopnosti do storitev, kot so avdiovizualne medijske in elektronske komunikacijske storitve. Prav tako določa dostop do nekaterih elementov storitev zračnega, avtobusnega, železniškega in vodnega prevoza, kot so spletišča, mobilne storitve, elektronske vozovnice in informacije. Poleg tega ureja pogoje dostopnosti do potrošniških bančnih storitev, e-knjig, e-trgovine ter odgovarjanja na klice v sili v okviru enotne evropske številke 112.

Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS) se boji, da bo prišlo do dodatnega podaljšanja rokov in da se dostopnost za invalide še oddaljuje, je dejala predsednica NSIOS Mateja Toman. Vendar je generalna direktorica direktorata za invalide na ministrstvu Andrejka Znoj pri tem pojasnila, da predlog ureja le določene proizvode in storitve, medtem ko za ostale velja zakon o izenačevanju možnosti invalidov.

V razpravi je Anja Bah Žibert iz SDS povzela več pripomb zakonodajno-pravne službe DZ, denimo to, da sme podzakonski predpis zakonsko vsebino le tehnično dopolnjevati, razčlenjevati in opisovati, ne pa je samostojno oblikovati. Poleg tega so roki za nekatere ukrepe, denimo za dostopnost bankomatov, postavljeni v daljno prihodnost, je bila kritična. Pri tem je državni sekretar Juvan pojasnil, da so večino pomislekov zakonodajno-pravne službe odpravili, rok za dostopnost do bankomatov pa so z dopolnilom skrajšali z leta 2045 na leto 2025.

Po predlogu bodo uporabniki naštetih proizvodov in storitev v boljšem položaju, je poudaril Dean Premik (Svoboda). Ugotavlja pa, da bi bilo treba zakon pripraviti tudi v lahko berljivi tehniki. Juvan je pri tem zagotovil, da bodo sledili njegovemu predlogu.

Na seji so sprejeli približno 20 dopolnil, ki so jih vložili v koaliciji in z njimi odgovorili na pripombe zakonodajno-pravne službe.

Pač pa člani odbora niso podprli predloga pokojninske novele, s katerim bi v SDS zvišali zagotovljeno starostno pokojnino za 40 let pokojninske dobe s 653 evrov na 771 evrov in znova uvedli institut državne pokojnine.

Vlada predloga ne podpira, ker je parcialen in slab, je dejal državni sekretar Juvan. Sicer pa vlada po njegovih besedah načrtuje, da bo do junija Ekonomsko-socialnemu svetu poslala koncept izhodišč za pokojninsko reformo. Spremembe mora vlada pripraviti do konca letošnjega leta, v DZ pa bodo obravnavane do konca leta 2024, je napovedal.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window