Navigacija
Portal TFL

STA novice / Poleg napovedanega dviga subvencije in prenove sistema študentskih bonov tudi v poostren nadzor ponudnikov (dopolnjeno)

sreda, 11.1.2023

Ljubljana, 11. januarja (STA) - Na ministrstvu za delo poleg priprave zakonodaje, ki bo dvignila subvencijo za študentske bone, in prenovo kriterijev za študentsko prehrano v sodelovanju s Študentsko organizacijo Slovenije (ŠOS) napovedujejo tudi poostren nadzor nad kakovostjo ponudbe. V ŠOS so s predlaganimi ukrepi zadovoljni ter napovedujejo sodelovanje.

Minister delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je danes spomnil, da se je v zadnjih dneh vnela debata zaradi podražitve študentskih bonov, ob tem pa so se pojavile tudi kritike študentov, kaj dobijo za svoj denar. "Našel se je namreč tudi ponudnik, ki je, če se ne motim, za pet evrov ponujal kos pice, jabolko in sladico kot polnovreden obrok, kar seveda ni namen študentske prehrane, niti ni to nekaj, kar naj bi država subvencionirala," je bil kritičen minister.

Na današnjem sestanku s predstavniki ŠOS so tako iskali možne rešitve, kako to preprečiti. Že v torek so na ministrstvu napovedali pripravo ustrezne zakonodaje, s katero bodo dvignili subvencijo za vsaj en evro. Kar je po ministrovih besedah v povprečju toliko, za kolikor se je dvignil strošek prehrane za študenta. S tem tako želijo preprečiti, da bi ponudniki podražitve prevalili na hrbet študentov. Predlog zakona bodo predstavili v kratkem, je napovedal.

Dvig subvencije s spremembo zakona o subvencioniranju študentske prehrane nameravajo izvesti v dveh korakih. Kot so sporočili z ministrstva, se bo marca subvencija zaradi redne uskladitve z inflacijo dvignila za okrog 35 centov. Po redni uskladitvi pa bomo v noveli določili še višji znesek subvencije, ki bo znašal najmanj 4,5 evra. To pomeni, da se bo subvencija letos dvignila za okrog 30 odstotkov.

Dvigniti želijo tudi kakovost prehrane, saj po ministrovi oceni "kos pice ni polnovreden obrok in ni kosilo". S strateškim svetom za prehrano pri predsedniku vlade Robertu Golobu, ki se je prvič sestal v torek, so se zato dogovorili, da na ministrstvu v sodelovanju s ŠOS pripravili izhodišča za prenovo kriterijev študentske prehrane.

S ŠOS, ki ima s študentskimi inšpektorji vodilno vlogo na tem področju, pa so se danes dogovorili tudi za sproten nadzor nad kakovostjo študentske prehrane.

Predsednico ŠOS Marike Grubar veseli, da je bil odziv na ministrstvu hiter in da so se uspeli uskladiti v smeri, ki bo dobra za študente. Morda je bilo na mnenje res treba počakati nekaj dni, a si je za take stvari po njenih besedah treba vzeti čas, narediti analizo področja in dobro premisliti.

Ob tem je poudarila, da je za celoten sistem študentske prehrane oz. da ta sploh obstane pomembna raznolika ponudba in predvsem zdrav obrok. "Želimo si, da bi v prihodnje ravno s sodelovanjem in poostrenim nadzorom dosegli, da bi ti obroki ustrezali razpisom in tudi da bodo razpisi to v prihodnje dodatno spodbujali," je dejala.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window