Navigacija
Portal TFL

STA novice / Poslanci SD pripravili predlog novele zakona o zaščiti živali

četrtek, 12.1.2023

Ljubljana, 12. januarja (STA) - Poslanci SD s prvopodpisano Meiro Hot so pripravili predlog novele zakona o zaščiti živali, s katerim bi med drugim določili ustanovitev centralnega zavetišča za živali, predvsem za odvzete rejne in domače živali. Vseh teh živali namreč trenutno ni mogoče namestiti nikamor in so prepuščene dobri volji prostovoljcev, so sporočili iz SD.

Predlog so danes poslali v usklajevanje pristojnemu ministrstvu ter koalicijskima partnericama. Ob tem so pojasnili, da so bile v prejšnjem mandatu sprejete nekatere nujne zakonske spremembe s področja zaščite živali, a so te še vedno nezadostne in se številni zakonske manki še vedno odražajo v tragičnih podobah zapuščenih, mučenih in trpinčenih živali, o čemer poročajo mediji in na katere opozarjajo društva za zaščito živali.

S predlogom novele bi uvedli tudi popolno prepoved privezovanja psov na verige, jeklenice in druge oblike priveza, ki psom omejujejo prosto gibanje. Prav tako bi prepovedali zadrževanje ter nastanitev živali v premajhnih prostorih brez možnosti prostega gibanja, ki ga posamezna žival potrebuje.

Društvom v javnem interesu bi podelili pristojnost, da lahko v primeru ugotovljenih kršitev zakona živali začasno ali trajno odvzamejo lastniku. Uredili bi položaj terapevtskih živali in določili, da se stroški oskrbe živali v zavetiščih porazdelijo tako, da polovico stroškov krijejo občine oziroma imetniki zavetišč, polovico pa država oziroma resorno ministrstvo. Po preteku treh mesecev od nastanitve živali v zavetiščih pa bi stroške oskrbe živali v zavetišču v celoti prevzela država.

"Ker so živali skrb vseh nas, si SD želimo široke razprave z vsemi deležniki, ki bi predlog zakona morebiti še lahko izboljšali, tako da bomo predlog zakona vložili po rednem postopku, rešitve pa bodo predstavljene tudi na javni predstavitvi mnenj v DZ," so napovedali v SD. Pozdravljajo tudi posvet o boljši zaščiti živali, ki bo v ponedeljek v DZ.

Po besedah poslanke Meire Hot je odnos do živali "ogledalo vseh nas". Poudarila je, da vsi nosimo odgovornost, da se živali zaščiti. Edino prav pa je, da poslanci, ki imajo v rokah škarje in platno pri spreminjanju zakonodaje, to problematiko naslovijo konkretno, z zakonskimi spremembami.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window