Navigacija
Portal TFL

STA novice / DZ o ministrskih kandidatih na januarski redni seji, na izredni o razmerah v zdravstvu

petek, 13.1.2023

Ljubljana, 13. januarja (STA) - DZ bo na redni seji, ki se bo začela 23. januarja, odločal o listi devetih ministrskih kandidatov, ki jih prinaša reorganizacija vlade. Dva dni pozneje se obeta še izredna seja na temo razmer v zdravstvu, je danes sklenil kolegij predsednice DZ.

Z uveljavitvijo sprememb zakona o vladi bo imela vlada po novem 19 ministrstev in en vladni urad, ob tem se štirim ministrstvom spreminjajo dosedanja področja, dve vladni službi pa preraščata v ministrstvo. Zato je predsednik vlade Robert Golob v DZ vložil seznam devetih ministrskih kandidatov.

Pet se jih je pred pristojnimi delovnimi telesi predstavilo v četrtek, še štirje danes, DZ pa bo torej o listi ministrskih kandidatov odločal na redni seji, ki se bo začela 23. januarja, je danes sklenil kolegij predsednice državnega zbora.

Po vetu državnega sveta na novelo zakona o finančni upravi bo DZ na redni seji ponovno odločal o tem zakonskem besedilu. Zakon, ki predvideva možnost uporabe sredstev za tajno sledenje zgolj na podlagi odločitve predstojnika Fursa, je bil sicer v DZ potrjen le z glasovi poslancev Gibanja Svoboda, ob ponovnem odločanju pa bo potreboval vsaj 46 glasov. Golob je sicer napovedal, da bo novela v DZ sprejeta.

Na redno sejo je kolegij uvrstil tudi tri zakonska besedila, za katere je danes sklenil, da se obravnavajo po nujnem postopku. Med njimi je predlog zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize, ki vključuje subvencioniranje visokih cen elektrike in plina.

Prav tako bo DZ na seji po nujnem postopku odločal o zakonu o pomoči za zagotovitev večje letalske povezljivosti, ki predvideva pomoč v višini 5,6 milijona evrov letno. Poslanci bodo imeli na mizi tudi zakon o okrepitvi skupnega sklada za rezervacije z jamstvom RS za zagotavljanje izreden makrofinančne pomoči Ukrajini.

Med mandatno-volilnimi zadevami pa bodo imeli poslanci pred seboj predlog za imenovanje Miodraga Đorđevića za predsednika vrhovnega sodišča.

Poleg redne se v istem tednu obeta še izredna seja. Po današnjem dogovoru na seji kolegija bo izredna seja o razmerah v zdravstvu v sredo, 25. januarja. Sejo so zahtevali v SDS, kjer so pripravili več priporočil, s katerimi bi DZ vlado med drugim pozval k takojšnji pripravi zakona o interventnih ukrepih za reševanje trenutnih razmer v zdravstvu. Te so namreč označili kot katastrofalne.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window