Portal TFL

STA novice / Sindikat državnih organov za uslužbence države in uprav lokalnih skupnosti zahteva primerno plačilo

ponedeljek, 16.1.2023

Ljubljana, 16. januarja (STA) - V Sindikatu državnih organov Slovenije od vlade oziroma resornih ministrov zahtevajo primerne plače in primernejši odnos do uslužbencev države in uprav lokalnih skupnosti. Okrepiti je tudi treba število izvrševalcev pooblastil države in lokalnih skupnosti, še opozarjajo.

Kot so navedli v sporočilu za javnost, so jih sindikalni zaupniki in posamezni člani sindikata iz organov državne uprave in uprav lokalnih skupnosti dobesedno zasuli s telefonskimi klici in elektronskimi sporočili, "ko so ugotovili, da je vlada najmočnejšim in najbolj vplivnim poklicnim skupinam povečala plače in to pojasnila, da gre za izpolnitev dogovorov med posameznimi ministri in reprezentativnimi sindikati, ki so bili sklenjeni ločeno od centralnih pogajanj v času prejšnjih vlad".

V sindikatu državnih organov ugotavljajo, da najmočnejše poklicne skupine javnega sektorja - med njimi so navedli učitelje, zdravnike, zdravstveno osebje in policiste - praviloma vedno dosežejo veliko več kot zaposleni v klasični državni upravi in v upravah lokalnih skupnosti, javni uslužbenci finančne uprave, uprave za izvrševanje kazenskih sankcij, geodetske uprave, upravnih enot, državnih in občinskih inšpektoratov, državnih agencij, direkcij in zavodov ter preostalega upravnega aparata države in uprav lokalnih skupnosti.

Večina omejenih ima namreč v svojih področnih zakonih določeno omejitve stavke in te "v pravem pomenu te besede enostavno ne smejo izvesti" in tako praviloma ne dosežejo plač, primernih njihovemu delu, pojasnjujejo v sindikatu.

Poudarili so, da pričakujejo ustrezno ukrepanje vlade in resornih ministrov, da bo operativnih javnih uslužbencev države ter lokalnih skupnosti dovolj in bodo za delo primerno motivirani. "Ne smemo dovoliti, da bi zapadli v stanje apatije in posledične neučinkovitosti, kar lahko kritično oslabi učinkovitost državnih in lokalnih oblasti ter ovira upravni servis države v razmerju do posameznikov in pravnih oseb," so opozorili.

Navedli so tudi, da je prejšnja vlada v sektorju država zaposlila več kot 5700 javnih uslužbencev, ki so bili umeščeni na višja uradniška delovna mesta, kar je razvidno iz objavljenih uradnih podatkov. "Vendar teh srečnežev ne najdemo na finančni upravi, na upravnih enotah, v slovenskih zaporih, državnih inšpektoratih, Zavodu za gozdove Slovenije in tudi ne v upravah organov pravosodja, kar pomeni, da so najverjetneje razporejeni po ministrstvih, ali pa so morda kar na delu doma, skratka ni jih tam, kjer so najbolj potrebni," so zapisali v sindikatu.

Izpostavili so tudi, da je več kot pomenljiva desetletna ignoranca slabega ekonomskega položaja strokovno tehničnih delavcev oz. javnih uslužbencev iz plačne skupine J, ki so že predolgo pod minimalno plačo oz. na minimalni plači, kamor pa je po dvigu minimalne plače padel tudi velik del administrativnega osebja ter operativnega uradništva državne uprave in uprav lokalnih skupnosti, ki je zaposlen na delovnih mestih pete stopnje strokovne zahtevnosti oz. ima dokončano štiriletno srednjo šolo.

BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window