Navigacija
Portal TFL

STA novice / V javni razpravi uredba o intervencijah v sektorju čebelarskih proizvodov

torek, 17.1.2023

Ljubljana, 17. januarja (STA) - Kmetijsko ministrstvo je v javno razpravo poslalo predlog uredbe iz strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023-2027, ki podrobneje določa izvajanje intervencij v sektorju čebelarskih proizvodov. Rok za oddajo pripomb na predlog uredbe je 20. januar.

Uredba med drugim opredeljuje vsebino in izvedbo podintervencij z določitvijo vstopnih pogojev, upravičencev, trajanja obveznosti, podintervencij in nabora mogočih zahtev ter pogojev za njihovo izpolnjevanje v posamezni podintervenciji, so zapisali na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Med intervencijami je opredeljen prenos znanja v čebelarstvu z usposabljanjem, izobraževanjem s področja zdravstvenega varstva čebel in vzdrževanjem čebelnjakov.

Izpostavili so tudi podporo čebelarjem in čebelarskim društvom s sofinanciranjem nakupa čebelarske opreme, sofinanciranjem obnove tipičnih čebelnjakov, zdravil, dovoljenih v ekološkem čebelarstvu, sofinanciranjem sadik medovitih rastlin, posajenih za čebelarjenje ter podporo čebelarskim društvom za izvajanje pašnih redov.

Vzrejo čebeljih matic bodo podprli s subvencioniranjem, raziskovalno delo na področju čebelarstva pa med drugim s karakterizacijo čebeljih pridelkov, ugotavljanjem učinkov masaže z medom, iskanjem alternativnih paš in testnimi čebelnjaki za nadzor varoze.

Uredba govori še o promociji sektorja ter kakovosti in varnosti čebeljih pridelkov.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window