Navigacija
Portal TFL

STA novice / ESČP obsodilo Rusijo zaradi diskriminacije istospolnih parov

torek, 17.1.2023

Strasbourg, 17. januarja (STA) - Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je danes obsodilo Rusijo zaradi diskriminacije istospolnih parov. Skladno z evropsko konvencijo o človekovih pravicah morajo namreč države istospolnim parom zagotoviti določeno obliko pravnega priznanja, česar pa Rusija noče storiti, je v obrazložitvi zapisal veliki senat sodišča.

Do obsodbe ESČP je prišlo potem, ko so se tožniki, trije istospolni pari, v Rusiji želeli poročiti, oblasti pa so jih zavrnile z obrazložitvijo, da ruska zakonodaja zakonsko zvezo opredeljuje kot zvezo med moškim in žensko. Poleg tega po mnenju ruske vlade večina Rusov homoseksualnost zavrača, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

ESČP je to obrazložitev zavrnilo, saj demokracija po mnenju sodišča v Strasbourgu ne pomeni, da imajo stališča večine vselej prednost, temveč je njeno bistvo vzpostavitev ravnovesja.

Rusija je bila marca lani izključena iz Sveta Evrope in ni več članica evropske konvencije o človekovih pravicah, katere spoštovanje zagotavlja ESČP.

Vendar pa na ESČP še vedno poteka več tisoč postopkov proti Rusiji, vsi pa so se začeli še preden je bila država uradno izključena iz Sveta Evrope. Skladno s konvencijo o človekovih pravicah je Rusija tako še vedno zavezana k izvajanju sodb iz teh postopkov, vendar pa so v Moskvi že napovedali, da sodb ESČP ne bodo priznali.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window