Navigacija
Portal TFL

STA novice / Za ponovno podporo noveli zakona o finančni upravi zmanjkal en glas

petek, 20.1.2023

Ljubljana, 20. januarja (STA) - Odbor DZ za finance ni ponovno podprl novele zakona o finančni upravi, na katero je državni svet zaradi določb glede tajnega sledenja izglasoval odložilni veto. Da je primerna za vnovično potrditev, bi morala glasovati večina vseh članov odbora, torej osem. Toda glasove za je prispevalo le sedem poslancev Svobode.

DZ je novelo zakona o finančni upravi potrdil sredi lanskega decembra, teden dni pozneje pa so državni svetniki nanjo izglasovali odložilni veto. Zmotila jih je predvsem določba, po kateri se lahko pri opravljanju finančne preiskave pridobiva podatke o položaju in gibanju blaga z uporabo tehničnih pripomočkov, in to zgolj na podlagi odločitve pooblaščene osebe Finančne uprave RS (Furs).

"Glede na to, da gre za uvedbo uporabe tajnih naprav, s katerimi lahko pride do nesorazmernih posegov v človekove pravice brez kakršnegakoli zunanjega nadzora in ustreznih pravnih varovalk, je takšen predlog zakona zelo zaskrbljujoč," je danes opozoril državni svetnik Andrej Poglajen. Dodal je, da se s tem močno posega v človekove pravice in svoboščine. Zakon res ureja sledenje blagu, toda blago se prevaža v transportnih sredstvih, ki pa imajo nekega upravljavca oz. voznika, je dejal.

Nasprotno je generalni direktor Fursa Peter Grum zatrdil, da zakon strogo prepoveduje kakršnokoli zbiranje podatkov o vozniku. "Nas zanima predvsem končna destinacija blaga in ne, kdo to blago prevaža," je dejal. Finančni inšpektorji želijo imeti po njegovih besedah pooblastilo za možnost tajnega sledenja le zato, da se bodo lahko učinkoviteje borili proti najhujšim kršitvam s področja davka na dodano vrednost, carin in trošarin.

Enako je zatrdil državni sekretar na finančnem ministrstvu Tilen Božič. "Pooblastilo bi se uporabljalo v najmanjši možni meri in zgolj v okviru finančne preiskave," je dejal ter omenil preiskovanje in odkrivanje najtežjih kršitev predpisov s področja davkov, kot tudi medsebojno pomoč organov EU.

DZ je decembra novelo zakona o finančni upravi potrdil zgolj z glasovi poslancev Svobode in tudi danes so za vnovično potrditev glasovali le člani te poslanske skupine. Da ni deležna širše podpore, je Borut Sajovic (Svoboda) komentiral z besedami, da so tisti, ki se ukvarjajo s tihotapljenjem, kriminalom in podobnim, zagotovo dobre volje. "Ta rešitev, ki se uporablja zelo redko, v številnih evropskih državah odlično deluje in preprečuje kriminal," je opomnil.

Proti ponovni potrditvi so danes glasovali štirje poslanci SDS. "Gre za nepremišljen in škodljiv zakon," je opozoril Jožef Lenart (SDS). Kot je dodal, so poskusili finančno upravo narediti bolj prilagodljivo in bolj prijazno ljudem in nikakor se ne morejo strinjati s tem, da je sledenje blagu in posledično tistim, ki ga prevažajo, prijazno do ljudi.

DZ ima vnovično glasovanje o predlogu novele zakona o finančni upravi na dnevnem redu januarske seje, ki se začne v ponedeljek. Tudi takrat bo potrebna večina glasov vseh poslancev, to je najmanj 46. Premier Robert Golob je sicer pred dnevi napovedal možnost vložitve predloga nove novele, ki ne bo vsebovala določbe o možnosti tajnega sledenja brez sodne odredbe.

Soglasno in brez razprave pa so člani odbora podprli predlog zakona o okrepitvi skupnega sklada za rezervacije z jamstvom države za zagotavljanje izredne makrofinančne pomoči Ukrajini. Z njim se ureja prispevek Slovenije v evropskem skladu za pomoč Ukrajini, in sicer v obliki jamstev v višini 12,5 milijona evrov.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window