Navigacija
Portal TFL

STA novice / Rektorska konferenca poziva vlado k rešitvam v plačnem sistemu tudi za univerze

petek, 20.1.2023

Ljubljana, 20. januarja (STA) - Rektorska konferenca RS, ki ji trenutno predseduje ljubljanska univerza, je na današnji seji vlado pozvala, da pri pripravi izhodišč za prenovo plačnega sistema upošteva specifiko akademskega področja na univerzah. Delovna skupina konference je namreč ugotovila sistemske pomanjkljivosti plačnega sistema javnega sektorja za visoko šolstvo.

Plačni sistem javnega sektorja za visoko šolstvo po ugotovitvah delovne skupine ni sledil razvoju visokega šolstva niti po naboru delovnih mest niti po višini plačnih razredov, moteče so tudi razlike med pedagoškimi in raziskovalnimi delovnimi mesti ter med delovnimi mesti plačne skupine J in uradniškimi delovnimi mesti, so navedli.

V pozivu vladi je konferenca poudarila, da bo treba takoj ukrepati ter zagotoviti začasno rešitev v plačnem sistemu javnega sektorja tudi za javne univerze, hkrati pa poiskati sistemsko rešitev v obliki samostojne kolektivne pogodbe za visoko šolstvo in raziskovanje.

Člani konference so ob tem podprli oblikovanje programa nacionalnih raziskav na področju dediščinske znanosti in podnebnih sprememb kot tudi pobudo za ureditev financiranja storitev tolmačenja študentom s posebnimi potrebami, ki so uporabniki slovenskega znakovnega jezika.

Dogovorili so se, da bodo organizirali strokovni posvet na temo meril za akreditacijo in zunanjo evalvacijo visokošolskih zavodov in študijskih programov.

Člani konference so se seznanili tudi s poročilom s seje platforme za etiko, transparentnost in integriteto v visokem šolstvu pri Svetu Evrope, na kateri so govorili tudi o problematiki uporabe umetne inteligence pri študijskem procesu, predvsem z vidika možnih zlorab.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window