Navigacija
Portal TFL

STA novice / Ministrstvo išče rešitve za znižanje cen daljinskega ogrevanja (dopolnjeno)

petek, 20.1.2023

Ljubljana, 20. januarja (STA) - Na ministrstvu, pristojnem za energetiko, iščejo rešitve za znižanje cen daljinskega ogrevanja. Visoke cene toplote iz daljinskega ogrevanja na položnicah za december in napovedi o nadaljnjih podražitvah so namreč te dni na noge spravile prebivalce nekaterih občin.

Minister Bojan Kumer se je v četrtek sestal z župani nekaterih občin, so danes za STA povedali na ministrstvu, ki bo skušalo poiskati ustrezno rešitev in ki bi lahko pri daljinskem ogrevanju na podlagi zakona o nujnem posredovanju za obravnavo visokih cen energije poseglo v variabilni del (končne) cene toplote.

Minister je na sestanek povabil tudi predstavnike Agencije za energijo, da bi skupaj pregledali podatke, zakaj je do te situacije prišlo. "Zdaj natančno pregledujemo podatke in ugotavljamo, ali so bile vse cene znižanega vhodnega energenta pravilno upoštevane. Če bo treba, bo vlada dodatno ukrepala, po potrebi tudi pri zamejitvi cen toplote na izhodnem delu," je za STA pojasnil Kumer.

Ob tem je poudaril, da so sistemi daljinskega ogrevanja večinoma v občinski lasti in da ima vlada na tem področju omejene pristojnosti. "Želimo pa, da se breme teh gospodarskih družb porazdeli ne samo na državni proračun, temveč da so tudi oni sami učinkoviti in da določeno učinkovitost prevzamejo nase," je dejal.

Če bodo vsi ukrepi, ki so jih opredelili na četrtkovem sestanku, obveljali, potem bi se to moralo pokazati v znižanju stroškov ogrevanja, je prepričan Kumer.

Vlada je konec oktobra zamejila ceno toplote iz sistemov daljinskega ogrevanja, ki kot vhodni energent v pretežni meri uporabljajo zemeljski plin. Zamejitev cen v poštev pride predvsem v sistemih v Mariboru, na Jesenicah, v Trbovljah in Novi Gorici.

Kot pojasnjujejo na ministrstvu, je sicer odjem toplote iz daljinskega ogrevanja druga storitev kot nakup zemeljskega plina za lastno uporabo, saj imajo uporabniki daljinskega ogrevanja tudi strošek z nakupom in vzdrževanjem lastnih peči, v katerih plin pretvorijo v toploto.

Gospodinjski odjemalci so z vidika cene vhodnega energenta izenačeni, končna cena toplote pa je odvisna od več dejavnikov. Cena plina je namreč samo del končnega stroška za odjemalca plina. "Prav tako so sistemi daljinskega ogrevanja med seboj zelo različni (obseg, starost, tehnična dovršenost, optimalno obratovanje, gorivo ...), kar pomeni tudi različne fiksne stroške in različne variabilne stroške," so za časnik Večer pojasnili na ministrstvu.

Podobno pravijo v Komunali Trbovlje - da ne gre enačiti cene plina, ki ga nabavljajo, s ceno toplote. "Cena toplote namreč ni enaka ceni zemeljskega plina, temveč je v skladu z zakonodajo oblikovana na podlagi upravičenih stroškov nakupa zemeljskega plina, emisijskih kuponov, električne energije za pogon proizvodnih naprav in črpalk sistema ter ogrevnega medija," so STA povedali v komunali v Trbovljah, kjer so prebivalci v minulih dneh protestirali zaradi visokih cen.

Na ministrstvu zdaj z lokalnimi skupnostmi iščejo dodatne rešitve, ki bi lahko vodile v nižje končne cene toplote iz daljinskega ogrevanja. Miran Rožman iz Energetike Maribor je sicer za Večer povedal, da bo treba za skupno sprejemljivo rešitev narediti kar nekaj dodatnih analiz. Podobno za časnik pravi tudi direktorica Agencije za energijo Duška Godina: "Vsi skupaj iščemo najboljše rešitve za odjemalce predvsem z vidika enakopravne obravnave. Vendar to še ne pomeni, da bo na koncu cena tudi enaka."

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window