Portal TFL

STA novice / Bruselj sprožil javno posvetovanje o reformi trga elektrike

ponedeljek, 23.1.2023

Bruselj, 23. januarja (STA) - Evropska komisija je danes sprožila javno posvetovanje o reformi zasnove delovanja trga elektrike EU, ki se bo zaključilo sredi februarja. Na podlagi posvetovanja bo komisija pripravila zakonodajni predlog, ki ga bo predstavila do konca prvega četrtletja.

Javno posvetovanje poteka o štirih področjih. Prvo je, kako zagotoviti, da bodo računi za elektriko manj odvisni od kratkoročnih cen fosilnih goriv, in kako spodbuditi večjo uporabo obnovljivih virov energije. Drugo področje je izboljšanje delovanja trga, da bi zagotovili varnost dobav, so sporočili s komisije.

Tretje področje je okrepitev zaščite potrošnikov in njihovega opolnomočenja, četrto pa izboljšanje preglednosti, nadzora in celovitosti trga elektrike. Predloge je mogoče na spletnih straneh komisije podati do 13. februarja opolnoči.

Kot so še zapisali v Bruslju, bodo na podlagi javne razprave pripravili zakonodajni predlog reforme zasnove delovanja evropskega trga elektrike. Namen reforme je zagotoviti boljšo zaščito potrošnikov pred izjemnim nihanjem cen, jim omogočiti dostop do varne energije iz čistih virov in narediti trg bolj odporen.

Poudarili so, da je energetska kriza pokazala, da ima trenutni sistem tudi nekatere slabosti. Ob trenutnih visokih in volatilnih cenah elektrike se je ekonomsko breme preneslo na končne uporabnike, so pojasnili.

"Trg elektrike EU nam je dobro služil več kot dvajset let. Vendar pa energetska kriza, kakršne še ni bilo, kaže, da moramo zasnovo delovanja trga elektrike prilagoditi prihodnosti, da bo koristi dostopne čiste energije prinesla vsem," je ob tem povedala evropska komisarka za energetiko Kadri Simson.

Trg elektrike je v EU trenutno zasnovan tako, da so veleprodajne cene v veliki meri vezane na ceno plina. Plin je nafto zamenjal kot stabilizator energetskega sistema v luči prehoda EU na obnovljive vire energije, a je v zadnjem letu in pol, še posebej po ruskem napadu na Ukrajino, postal prej destabilizacijski dejavnik.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je strukturno reformo trga elektrike prvič napovedala na blejskem strateškem forumu konec avgusta lani, ko so cene elektrike, pa tudi plina dosegale rekordne vrednosti. Od tedaj so cene že padle, tudi kot posledica izrednih ukrepov, o katerih so se dogovorile države članice unije. Nazadnje so se decembra lani ministri za energetiko dogovorili o uvedbi dinamičnega mehanizma za omejevanje cen plina.

BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window