Navigacija
Portal TFL

STA novice / Izolski občinski svetnik ne bi smel glasovati zase ob imenovanju za direktorja

ponedeljek, 23.1.2023

Izola, 23. januarja (STA) - Upravno sodišče je zavrnilo tožbo izolskega občinskega svetnika Izola Evgenija Komljanca in tako pritrdilo ugotovitvam Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), da se je znašel v navzkrižju interesov, ko je v občinskem svetu sodeloval pri odločanju o tem, ali bo sam imenovan za direktorja zdravstvenega doma Izola, so danes sporočili iz KPK.

Kot so pojasnili, je KPK marca 2022 ugotovila, da se je Komljanec v isti zadevi dvakrat znašel v okoliščinah, ki pomenijo dejansko nasprotje interesov, in ni storil vsega, da se mu izogne, s čimer je ravnal v nasprotju z določbami 37. člena zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

Kot član komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja je sodeloval v razpravi o sklepu sveta javnega zavoda, da za direktorja imenujejo njega. Nato je kot član občinskega sveta glasoval o imenovanju.

Čeprav na koncu ni bil izglasovan na ta položaj, to ne spremeni okoliščin ugotovljene kršitve, so poudarili na KPK in pojasnili, da bi moral o navzkrižju interesov pisno obvestiti župana, prenehati z delom ter počakati na njegovo odločitev.

Komljanec je zoper ugotovitve KPK vložil upravni spor. Sodišče je tožbo zavrnilo in s tem so ugotovitve postale pravnomočne.

KPK poudarja, da so v kratkem času pravnomočno ugotovili štiri primere nasprotja interesov na lokalni ravni. Glasovanje zase pa spada med najbolj tipične in pogoste okoliščine, ki predstavljajo dejansko nasprotje interesov, so še zapisali.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window