Portal TFL

STA novice / DZ potrdil zakon o dostopnosti proizvodov in storitev za invalide

torek, 24.1.2023

Ljubljana, 24. januarja (STA) - DZ je danes z 59 glasovi za in enim proti sprejel zakon o dostopnosti do proizvodov in storitev za invalide, s katerim se v slovensko zakonodajo prenaša evropska direktiva s tega področja. Opredeljuje pogoje glede dostopnosti do proizvodov, kot so denimo bankomati, in do storitev, kot so denimo avdiovizualne medijske storitve.

Zakon, ki ga je pripravila vlada, želi izboljšati delovanje notranjega trga na področju dostopnosti omenjenih proizvodov in storitev, prav tako pa naj bi invalidom omogočil uporabo proizvodov in storitev na enak način kot drugim.

Opredeljuje pogoje glede dostopnosti do proizvodov, kot so računalniki in operacijski sistemi, plačilni terminali, bankomati, prodajni avtomati za vozovnice in avtomati za prijavo, interaktivni samopostrežni terminali za zagotavljanje informacij, pametni telefoni in druga oprema za dostop do telekomunikacijskih storitev, televizijska oprema, ki vključuje digitalne televizijske storitve, ter e-bralniki.

Poleg tega zakon določa pogoje glede dostopnosti do storitev, kot so avdiovizualne medijske in elektronske komunikacijske storitve. Prav tako določa dostop do nekaterih elementov storitev zračnega, avtobusnega, železniškega in vodnega prevoza, kot so spletišča, mobilne storitve, elektronske vozovnice in informacije. Nenazadnje ureja pogoje dostopnosti do potrošniških bančnih storitev, e-knjig, e-trgovine ter odgovarjanja na klice v sili v okviru enotne evropske številke 112.

V predstavitvi stališč poslanskih skupin danes popoldne so v Levici poudarili, da bo zakon invalidom olajšal dostop do določenih proizvodov in storitev. Hkrati po njihovi oceni predstavlja dobro osnovo in smernice za nadaljnje delovanje na tem področju, ki mora poskrbeti za nadaljnje enakopravnejše vključevanje invalidov v družbo. V Svobodi so izpostavili, da opredeljuje tudi nadzorne organe in sankcije za kršitve v primeru nezagotavljanja dostopnosti do proizvodov in storitev. V SD pa so opozorili, da je potreb po dostopnosti izdelkov zaradi staranja prebivalstva vse več.

Zakonu so podporo napovedali tudi v NSi. Po njihovem pojasnilu so v skupini, ki jim bo koristil, ne le invalidi in ljudje s funkcionalnimi omejitvami, ampak tudi starši z otroškimi vozički.

V opozicijski SDS pa so obžalovali, da vlada in koalicija nista upoštevali številnih opozoril in pripomb, ki bi znatno pripomogli k izboljšanju zakona. Zakon vidijo kot še eno zamujeno priložnost.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window