Portal TFL

STA novice / Google z zavezami za večjo skladnost s potrošniškimi pravili EU

četrtek, 26.1.2023

Bruselj, 26. januarja (STA) - Ameriški tehnološki velikan Google se je zavezal, da bo z namenom zagotavljanja večje transparentnosti in preglednosti informacij za potrošnike vpeljal spremembe v nekatere svoje storitve in izdelke. Spremembe, s katerimi bi zagotovil večjo skladnost s potrošniškimi pravili EU, je napovedal na podlagi dialoga z evropsko mrežo CPC.

Google se je na podlagi dialoga, ki se je začel leta 2021 z mrežo za sodelovanje na področju varstva potrošnikov CPC, ki jo koordinira Evropska komisija, strinjal, da bo uvedel spremembe v storitvah Google Store, Google Play Store, Google Hotels in Google Flights ter tako zagotovil skladnost s pravili EU o varstvu potrošnikov, so danes sporočili iz Bruslja.

Tehnološki velikan se je tako zavezal, da bo omejil svojo zmožnost enostranskega spreminjanja naročil, ko gre za ceno ali preklic, in da bo ustvaril elektronski poštni naslov, katerega uporaba bo rezervirana za organe za varstvo potrošnikov, da bodo lahko prijavili nezakonito vsebino in zahtevali njeno hitro odstranitev.

V storitvah Google Flights in Google Hotels bo potrošnikom bolj jasno predstavil, ali sklepajo pogodbo neposredno z Googlom ali pa ta deluje zgolj kot posrednik. Obenem bo vključil pojasnilo glede cene, ki se uporablja kot referenca pri oglaševanju popustov na platformi, in dejstvo, da se ocene nastanitvenih obratov na platformi Google Hotels ne preverjajo.

Pri storitvah Google Store in Google Play Store, kjer lahko potrošniki kupujejo Googlove izdelke oziroma prenašajo mobilne aplikacije, bo potrošnikom pred sklenitvijo pogodbe zagotovil jasne informacije o stroških dobave, pravici do odstopa od pogodbe in možnostih popravila ali zamenjave izdelka.

Poleg tega bo Google potrošnikom omogočil dostop do informacij o podjetju ter neposredne in učinkovite kontaktne točke.

Prav tako bo vključil pojasnilo o tem, kako brskati po različicah trgovine Google Play v različnih državah, in obvestil razvijalce o njihovih obveznostih v skladu z evropsko uredbo o geografskem blokiranju, da bodo njihove aplikacije dostopne po vsej EU in da bodo potrošnikom omogočale uporabo plačilnih sredstev iz katere koli države EU.

Mreža CPC bo zdaj pozorno spremljala izvajanje teh zavez, so v sporočilu za javnost še pojasnili v Evropski komisiji.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window