Portal TFL

STA novice / Greco končal postopek o Sloveniji zaradi parlamentarne preiskave v zadevi Kangler

četrtek, 26.1.2023

Ljubljana, 26. januarja (STA) - Skupina držav proti korupciji pri Svetu Evrope (Greco) je končala ad hoc postopek o Sloveniji zaradi parlamentarne preiskave v zadevi Kangler. Ustavno sodišče je namreč z odločitvijo, da parlamentarna preiskava o delu sodnikov in tožilcev ni dopustna in razveljavitvijo preiskave v zadevi Kangler, težavo že razrešilo, pišejo v sporočilu za medije.

Greco v poročilu pozdravlja odločitev slovenskega ustavnega sodišča, da je bila parlamentarna preiskava v zadevi Kangler neustavna, saj bi lahko kršila neodvisnost sodstva. Ugotavljajo, da je ustavno sodišče pozvalo državni zbor, naj vzpostavi dodatne procesne varovalke in pravna sredstva za preprečitev tovrstnih kršitev v prihodnje.

Poudarjajo, da je neodvisnost sodstva temelj pravne države in da morajo vse veje oblasti demokratične države to načelo spoštovati. "Pritožbe na sodne odločbe naj se načeloma rešujejo s pritožbami v okviru samega sodstva, ne pa s posegi drugih vej državne oblasti," so zapisali v poročilu. S sprejetim poročilom so postopek zaključili, "saj je bilo zadevno vprašanje izčrpno obravnavano".

Ad hoch postopek so sprožili junija 2019 na podlagi informacij, da bi določene parlamentarne preiskave, med njimi v zadevi Kangler, lahko kršile neodvisnost sodne veje oblasti v Sloveniji. Februarja 2020 so v poročilu izrazili zaskrbljenost v zvezi z julija 2019 odrejeno parlamentarno preiskavo v zadevi Kangler.

V parlamentarni preiskavi v zadevi Kangler so ugotavljali politično odgovornost nosilcev javnih funkcij, ki naj bi sodelovali pri pregonu zoper takrat državnega svetnika Franca Kanglerja, končali pa so jo decembra 2021.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window