Portal TFL

STA novice / Do zaposlitve v SV tudi z osnovnošolsko izobrazbo (dopolnjeno)

četrtek, 26.1.2023

Ljubljana, 26. januarja (STA) - Vlada je na današnji seji sprejela predlog novele zakona o službi v Slovenski vojski (SV) in ga pošilja v DZ po skrajšanem postopku. Z možnostjo zaposlitve vojakov s končano osnovnošolsko izobrazbo želijo povečati zanimanje za zaposlitev v SV, so poročili po seji vlade.

Kot so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje je predlog pripravljen zato, da bi se še povečalo zanimanje za zaposlitev v SV, hkrati pa novela sledi evropski direktivi glede delovnega časa v času povišane pripravljenosti.

Temeljni cilj zakona je, da bi dodatno povečali zanimanje državljanov za zaposlitev v SV. Tako uvaja možnost zaposlitve vojakov s končano osnovno šolo ob pogoju, da posameznik ob sklenitvi pogodbe o zaposlitvi sklene tudi pogodbo o izobraževanju ob delu za pridobitev srednje poklicne oziroma srednje splošne ali srednje strokovne izobrazbe.

Predlog zakona ureja tudi posebnosti delovnega časa vojakov v času povišane pripravljenosti, ki predstavlja izjemo od delovnega časa. Ta je lahko enakomerno ali neenakomerno razporejen ne glede na določbe predpisov o časovnih omejitvah dnevne, tedenske ali mesečne delovne obveznosti.

Pri tem je posebej izključeno varstvo posameznih kategorij delavcev, ki po splošnih predpisih uživajo posebno varstvo. Varstvo se še vedno zagotavlja določenim kategorijam delavcev, ki jih predlog zakona posebej našteva, v času, ko veljajo izjemne okoliščine oziroma je uvedeno stanje povišane pripravljenosti, so zapisali v sporočilu za javnost.

Finančne posledice sprejema zakona bodo po ocenah znašale približno 65.000 evrov letno, in sicer za financiranje stroškov pridobitve srednje izobrazbe, ob predpostavki, da se bo v enem letu zaposlilo 50 kandidatov s končano osnovno šolo.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window