Portal TFL

STA novice / Sprejet interventni zakon za zagotovitev večje letalske povezljivosti

petek, 27.1.2023

Ljubljana, 27. januarja (STA) - DZ je danes s 57 glasovi za in nobenim proti sprejel zakon o pomoči za zagotovitev večje letalske povezljivosti, ki predvideva dodelitev subvencij prevoznikom za vzpostavitev dodatnih linij iz Slovenije. Pomoč mora odobriti še Evropska komisija, prav tako še ni znano, katere povezave bo država spodbujala.

Slovenija je na dnu lestvice evropskih držav po okrevanju letalskega potniškega prometa. Povezav z ljubljanskega letališča je precej manj kot pred propadom domačega letalskega prevoznika Adria Airways in pred epidemijo. Avgusta lani je bilo 42 odstotkov manj letov kot avgusta leta 2019, so opozarjali med četrtkovo obravnavo predloga v DZ.

Zakon predvideva subvencioniranje 50 odstotkov letaliških pristojbin prevoznikom, ki bodo vzpostavili povezave, ki jih bo določila država, v treh letih v skupni vrednosti 5,6 milijona evrov letno. Kot je dejal državni sekretar Matevž Frangež, želijo povečati letalsko povezljivost s tistimi destinacijami, ki so za slovenske ljudi, državo ter turizem in gospodarstvo posebej pomembne.

Katere linije bodo subvencionirane, bosta glede na zakon ministrstvi za infrastrukturo in gospodarstvo še opredelili. Kot pravi Frangež, je bil cilj, da Slovenijo bolje povežejo s ključnimi destinacijami in da lahko Slovenci nato vsaj v drugem koraku dosežejo tudi najpomembnejša svetovna letališča.

Upravičenci bodo prevozniki, ki imajo med drugim veljavno licenco, ki jo je izdala članice EU ali članica skupnega zračnega prostora, in ki opravljajo redni mednarodni prevoz potnikov. Med pogoji je, da na povezavi, na kateri bo obratovala nova letalska proga, ne obratuje železniška storitev za visoke hitrosti ali drugo letališče v istem ciljnem območju (100 kilometrov ali 60 minut potovanja).

Subvencioniranje letalskih linij je ena od možnosti za izboljšanje povezljivosti. Med drugimi je ustanovitev novega nacionalnega letalskega prevoznika. Rado Gladek (SDS) je v četrtek npr. dejal, da v SDS nad idejo o državnem letalskem prevozniku niso navdušeni, "saj se država običajno izkaže za slabega gospodarja", bi pa bilo po njihovem mnenju o ideji domačega letalskega prevoznika smiselno spregovoriti s slovenskimi podjetji, ki se ukvarjajo z letalskim prevozom.

Jožef Horvat (NSi) je je kot pozitivno ocenil dejstvo, da je predvideno subvencioniranje linij že obstoječim letalskim prevoznikom, ki delujejo na trgu, in "se vsaj navidezno opušča idejo o ustanavljanju novega nacionalnega letalskega prevoznika".

Bojana Muršič (SD) pa je dejala, bodo z velikim zanimanjem spremljali učinke izvajanja zakona, ki da bodo dali tudi odgovore na vprašanja o potrebi ustanovitve novega nacionalnega letalskega prevoznika.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window