Portal TFL

STA novice / DZ sprejel novelo zakona glede sodelovanja med nacionalnimi organi na področju varstva potrošnikov

petek, 27.1.2023

Ljubljana, 27. januarja (STA) - DZ je danes z 82 glasovi za in nobenim proti sprejel novelo zakona o izvajanju evropske uredbe, ki opredeljuje sodelovanje med nacionalnimi organi, odgovornimi za izvrševanje zakonodaje o varstvu potrošnikov. Spremembe se nanašajo le na ukrepe, povezane z blokiranjem spletnih strani.

Določila uredbe, ki je sicer neposredno izvršljiva, je v slovenski pravni red prenesel veljavni zakon o izvajanju uredbe Evropskega parlamenta in sveta o sodelovanju med nacionalnimi organi, odgovornimi za izvrševanje zakonodaje o varstvu potrošnikov, sprejet konec leta 2020. Med drugim je določil orodja teh organov za to, da se učinkoviteje preprečuje in preganja kršitve na področju varstva potrošnikov, ki imajo določen čezmejni vpliv oz. vpliv na več držav članic EU.

Z novelo uzakonjene spremembe se nanašajo le na ukrepe, povezane v blokiranjem spletnih strani. Kot je v četrtek ob obravnavi predloga novele v DZ pojasnil državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Matjaž Frangež, je Register.si, ki je registrski organ domenskih imen s končnico .si, opozoril, da so rešitve v veljavnem zakonu nesorazmerne.

Upravnemu sodišču namreč omogočajo, da zaradi posamične kršitve določene pravice na neki konkretni spletni strani pod domeno.si odredi začasni izbris celotnega sistema domenskih imen s končnico .si. "To bi bil absolutno nesorazmeren ukrep, izvrševanje takšnega ukrepa bi povzročilo velike pretrese, motnje in tudi škodo," je dejal Frangež.

Novela tako določa, da lahko upravno sodišče registrom ali registrarjem domen v ustreznih primerih odredi začasni izbris domenskih strežnikov pri popolnoma določenem imenu domene iz sistema domenskih imen in registracijo popolnoma določenega imena domene omogoči pristojnemu organu.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window